Trafik i Kina: Straffen er hvide handsker og et flag

kommentar 1
Humor / Hverdag

images.jpeg Rødt eller grønt lys. De kinesiske fodgængere bekymrer sig ikke så meget om de der farvede lamper.

Det vil man lave om på i Nanjing. Nu falder straffen med det samme, hvis politiet ser dig gå over for rødt lys. Men du får ikke en bøde. Derimod får du et par hvide handsker og et rødt flag.

Straffen er nemlig, at du skal stå på en lille platform og dirigere trafikken i en halv time, skriver Xinjingbao.

Det er ikke første gang, at man bruger den metode. Flere byer gjorde det samme i 1980erne. Filosofien var, at lovovertræderne ville værdsætte politiets arbejde. De ville få en bedre forståelse for det. Og samtidig ville politiet få en hjælpende hånd til at dirigere den nogen gange kaotiske trafik. Senere gik man dog væk fra det igen, da folk klagede over, at det var for ydmygende.

Det er en del af ti måneder lang kampagne, som politiet begyndte i søndags. Indtil videre er 245 fodgængere og cyklister gået i fælden.

Spørgsmålet er så, hvor omfattende en kampagne det er. Jeg har selv boet i Nanjing, der har omkring syv millioner indbyggere, og trafikken her er hverken værre eller bedre end i mange andre kinesiske byer. Men jeg er ret overbevist om, at jeg ikke ville have svært ved at finde mere end 245 lovovertrædere på to dage.

Måske skulle man overveje det samme i Danmark. Danskerne har råd til at betale for trafikbøderne, så det virker ikke længere. Men mon ikke de fleste ville tænke sig om en ekstra gang, hvis de risikerer at bruge en halv time på at vifte biler rundt i morgentrafikken; mens ungen sidder hylende i Christiania-biken og venter på mor, der render rundt i lyskrydset med hvide handsker og rødt flag.

Update 16. august: Her er link til min artikel i Berlingske.

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

1 Kommentar

  1. Pingback: Trafik i Kina: Det menneskelige trafiklys | KINABLOG.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.