Ugens Fem Klik fra Kina: OL i bazooka, Bernhards ordbog og Verdensbanken

Skriv en kommentar
Ugens Fem Klik

pizzamogul_200x267.shkl.jpg :: Nicholas D. Kristof er i Beijing. Han er gået ned på den lokale politistation, og har bedt om lov til at holde en demonstration, som han skriver om i sin op-ed fra i søndags.

For det burde være muligt at demonstrere i Beijing. Det lovede Sun Weide fra BOCOG lige før OL, at man kunne. Selvfølgelig kunne man det. Ingen problemer. I øvrigt står der allerede i den kinesiske lov, at man gerne må demonstrere.

Man skal bare have en tilladelse fra politiet. Og den er selvfølgelig umulig at få. Hvorfor panderynkerne da også ryger om i nakken på betjentene, da Kristof beder om lov til at demonstrere:

In the old days it (politiet) had to go out and catch protesters in the act. Now it saves itself the bother: would-be protesters show up at Public Security offices to apply for permits and are promptly detained. That’s cost-effective law enforcement for you.

Fortunately, the official at Window 12 didn’t peg me as a counterrevolutionary. He looked at me worriedly and asked for my passport and other ID papers. Discovering that I was a journalist, he asked hopefully, “Wouldn’t you rather conduct an interview about demonstrations?”

I artiklen argumenterer han også for, at Kina er ved at åbne sig, og at landet ikke længere er en totalitær stat. Det har indtil videre givet mere end 100 kommentarer på hans blog.

:: Lige nu er der masser af links om Kina på Arts & Letters. Her er nogle af dem. Kinas et-barnspolitik stresser og presser børnene, for de skal opfylde forældrenes drømme. De amerikanske præsidentkandidater vil have bedre kontrol med sweatshops og arbejdsvilkår i Kina, men er det overhovedet muligt at kontrollere?. Hvad betyder OL for Kina, og hvad viser det om kineserne? Kina og demokratiet – skal det komme indefra eller skal udlandet presse på?

:: Verdensbanken er kommet med en ny rapport – hvordan kan man finansiere udviklingen i landområderne i Kina, som er et et af målene for den 11. Femårsplan. Det ligger ikke lige om hjørnet, som forfatterne konkluderer.

:: Og så et link i den ultranørdede sprogkategori – gamle Bernhard Karlgren skal opdateres, skriver Pinyin News. Svenske Bernhards ordbog fra 1957, der er et af de mest omfattende værker om det kinesiske sprog, kommer i en ny og frisk udgave i december 2008.

:: Træt af OL? Lidt kedeligt? Her er en liste over, hvordan man pifter legene op.

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.