Kina på iTunes: Top 15 over de bedste foredrag og podcast

kommentar 1
Diverse / Internettet

China.gif ITunes er fyldt med godt lyttestof om Kina. Her er en Top 15 (eller deromkring) over nogle af de mest interessante foredrag, tv-indslag og podcasts, som du kan downloade og pumpe i MP3-afspilleren.

Links til iTunes åbner ikke i din browser men i iTunes (well, dah, men så bliver du ikke overrasket).

:: Detailed Regional and Country Specific Analysis of Conflicts, Alliances and Challenges for the Future

Det kommer måske som en overraskelse – men bag den noget sexede, sensationelle og Ekstra Blad’ske titel gemmer der sig faktisk noget alvorligt. Her er guf for sikkerhedspolitiske nørder. Center for Strategic and International Studies (CSIS) har lavet en serie på indtil videre 62 programmer. Det er ikke alle programmerne, der handler om Kina, men gå selv listen i gennem. Der er for eksempel indslag om det amerikanske og kinesiske samarbejde i rummet; Kinas svar på landets helbreds- og miljøkrise; forholdet mellem Kina og Indien; Kinas voksende rolle i Afrika; og mange flere lyttebare sager, som du finder her på iTunes. (Længden går fra 41 minutter til fuldfede 2,5 time)

:: Surviving the Religion of Mao

Forfatteren Anchee Min – der i øvrigt også er både maler, fotograf og musiker – fortæller i to interviews, hvad hun lærte om mennesket og sjælen, da hun som teenager blev tvunget til at bo i en arbejdslejr i Kina. I dag bor hun i USA, hun er især kendt for bøgerne Røde Azalea og Madame Mao. Du kan se en liste over hendes danske oversættelser her. Og downloade de to interviews fra American Public Media her på iTunes. (De varer 11-51 minutter)

:: Guanxi (The Art of Relationships): Microsoft, China and Bill Gates’s Plan to Win the Road Ahead

I 1998 besluttede Microsoft sig for at tage til Kina, og de to forfattere Robert Buderi og Gregory Huang fulgte med. Hvordan ville en af vestens førende virksomheder etablere sig i Kina og tackle emner som partnerskab og innovation, spurgte de sig selv om. De siger selv, at de har forsøgt at beskrive det gennem de personer, der var en del af indtoget. Det er blevet til dette program på iTunes og denne bog på Amazon. Foredraget er fra Massachusetts Institute of Technology (MIT). (Programmet er på 45 minutter)

:: Landscapes of China

Asia Society har lavet en serie på 15 udsendelser, der har titlen Landscapes of China og som ligger her på iTunes. I følge deres egen beskrivelse er det eksperter, der diskuterer de historiske, politiske, økonomiske, kulturelle og miljømæssige landskaber i Kina. (Indslagene varer mellem 10-18 minutter)

:: UCL-China Research Festivial

Arkitektur og byplanlægning. Arkæologi. Traditionel medicin, psykologi, socialvidenskab, kemi og meget mere. University College of London holdt et seminar i juni 2008, hvor blandt andet universitetets eksperter holdt foredrag om en lang række vidt forskellige emner. Du kan se uddrag af teksterne og læse mere om foredragsholderne her på festivalens hjemmeside. På iTunes er der både video og audio fra festivalen. (Indslagene varer mellem 10-25 minutter)

:: China & Globalization

I 2006 var American Public Media i Kina, hvor deres forretning- og økonomiprogram Marketplace så nærmere på Kina og globaliseringen. Du kan se deres temaside her eller gå direkte til programmerne på iTunes. (Længden går fra 1-12 minutter)

:: Thirteen/WNET

Her er der fem små tv-indslag, der har titler som Home Village, Migrant Workers, og Beijing Riviera. Det er fra Wideangle, der bliver vist på amerikanske PBS (Public Broadcasting Service). På deres hjemmeside kan du også tage den test, som kinesiske skolebørn skal igennem for at komme på universitetet. Eller du kan hoppe ind på iTunes og downloade indslagene. (Længden er mellem 2-4 minutter)

:: Bowdoin College Asian Studies

Bowdoin College har syv forelæsninger om Asien på iTunes. De fire af dem handler om Kina. For eksempel om uddannelse af kvinder på landet i Kina; historien om Hong Kong og Shenzhen; eller Kinas energi krise. (Programmerne er mellem 54 og halvanden time lange)

:: Olympic Insider

Hvis du ikke har nået den olympiske kvalmegrænse endnu, så har Institute for Pacific Asia ved Texas A&M University lavet 14 små udsendelser, der ligger på iTunes og hedder Olympic Insider. (De varer mellem 1-4 minutter)

:: Og så det løse.

Middlebury College har en forelæsning om madkulturen på landet i Kina. Og de har en forelæsning med den velrespekterede sinolog Joseph Fewsmith, der taler om politiske reformer. Download dem her.

Stanford University har en serie om globalisering her, hvor de blandt andet kommer ind på Kina flere gange. Blandt andet i “How China, India and Japan Will Shape our Future” og “Growth and Tension in China”.

Council on Foreign Relations har en serie om Kina og religion.Og de vanvittigt dygtige folk på UC Berkely har utallige gode forelæsninger.

Det var alt sammen meget alvorligt. Så lad os nu slappe af med gode gamle Gustav Winkler, der sørme også har fundet vej til iTunes, hvor han synger “I en robåd til Kina“.

Take it away, Gustav…

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

1 Kommentar

  1. Pingback: KINABLOG.dk » Kina i ørerne: Top fem over foredrag og podcasts

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.