Mælkeskandalen i Kina: Aktierne på Arlas kinesiske partner styrtdykker

kommentar 1
Fødevarer

images.jpeg Aktierne i danske Arla Foods kinesiske partner er styrtdykket, som jeg skriver i Berlingske i dag. Der var ikke så meget plads i avisen, så her er en lidt længere version om, hvordan skandalen har påvirket markedet for mælkeprodukter i Kina.

Arla Foods kinesiske partner er kommet i modvind. Aktiekursen på Kinas største mejeri, Mengniu, styrtdykkede i går tirsdag, hvor den igen blev handlet på børsen i Hong Kong. Da børsen lukkede, var kursen faldet med hele 60 procent.

Handlen har været suspenderet i en uge, siden der blev fundet melamin i mælkepulver fra Arla Mengnius fabrik.

Den kinesiske mælkeskandale har lagt mejerisektoren i ruiner og forbrugerne har mistet tilliden til selskaberne.

Hvad kan man gøre for at rette op på det?

»Hvis regeringen og selskaberne tager hånd om det her, så kan markedet rette sig op i løbet af seks måneder eller et år,« siger Wu Ya, der er aktieanalytiker hos kinesiske Northeast Securities.

Men det afhænger af, hvordan selskaberne griber situationen an:

»De skal leve af kvalitet. Hele deres eksistens afhænger af det, og det er ødelagt nu,« siger Wu Ya, der er specialist i fødevareindustrien.

Han siger, at det er en yderst kritisk situation for virksomhederne, og at det har voldsomme konsekvenser for især de tre store selskaber i skandalen. Altså Mengniu og konkurrenten Yili, der er nummer to på markedet. Og derefter for Sanlu, som de fleste spår er færdige på det kinesiske marked.

Liu Jinhu fra Guohai Securities tilføjer, at især Mengniu og Yilie, der er de to største på markedet, har stærke ledelser og generelt en sund produktion og supply-chain. Derfor har han tiltro til dem. Begge analytikere mener, at de to selskaber har fået alvorlige ridser i lakken og er blevet godt gennembankede af skandalen. Men de overlever. Og at især Mengniu lige nu gør et godt stykke arbejde.

Et af de selskaber, der ikke er blevet berørt af skandalen, er Wandashan (完达山). Hvis de udnytter situationen rigtigt og griber chancen kan de tage Sanlus del af markedet for mælkepulver, mener Liu Jinhu.

Et andet mejeri, der kan komme helskindet ud af krisen, er Sanyuan (三元). Mælk og youghurt fra Yili og Mengniu er forsvundet fra de kinesiske supermarkeder. Det eneste der står tilbage er produkterne fra Sanyu.

Det har Wu Ya også. Han siger, at vurderingen af selskaberne er baseret på forventninger, der ligger tre til fem år ude i fremtiden. Selvom tilliden til mejeri-sektoren er forsvundet lige nu, og aktierne måske vil tabe i år, tror han, at det er et stabilt marked der vil rette sig.

Men først og fremmest gælder det om at genoprette tilliden til forbrugerne, siger Liu Jinhu fra Guohai Securities. Han siger, at kvaliteten af mælkepulver er højere i vesten, fordi det først og fremmest er medicinalindustrien, der står for produktionen.

»Men i Kina er sikkerheden og standarderne i produktionen af både råmælk og mælkepulver meget lav,« siger Liu Jinhu.

Det er der to grunde til. For det første har den kinesiske regering i længere tid ignoreret problemerne med fødevaresikkerheden, mener Wu Ya. Dernæst lader det til, at de største problemer er i selve produktionen af råmælk. Konkurrencen er hård og med lave profitmargener, og det går især ud over leverandørerne af mælk. Altså bønder og malkestationer. Der nogle gange forsøger at snyde ved at tilsætte melamin, som centralregeringens foreløbige undersøgelser peger på

»Det vigtigste for mejerierne lige nu, er at sikre produktionen af råmælk,« siger Liu Jinhu. Det er Hong Ting fra Guotai Jun’an Securities enig i.

»Der skal strammes op på administrationen af kilderne (til råmælk) og på de prøver og tests, der foretages. Der har altid været problemer med indkøb af råmælk, og det er et område som skal forbedres,« siger Hong Ting.

Liu Jinhu mener, at krisen faktisk kan være en fordel for de udenlandske mejerier, der endnu ikke har etableret sig i Kina.

»Det er svært at komme ind i den kinesiske mejerisektor, men det her kan være den eneste chance de får i lang tid,« siger Liu Jinhu.

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

1 Kommentar

  1. Pingback: Mælkeskandalen i Kina: Vinder køber taber | KINABLOG.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.