Censur på internettet: Skype overvåger sine brugere

kommentar 1
Erhverv / Internettet / Politik

skype reklame kina.jpg Skype overvåger sine brugere i Kina, som jeg skriver i Berlingske i dag. Samtaler og chat med politisk følsomme ord bliver arkiveret og personlige oplysninger, telefonnumre og andre kontaktoplysninger bliver gemt.

Det konkluderer canadiske forskere – blandt andre Nart Villeneuve – fra University of Toronto i en ny rapport (.pdf). Forskerne er med i projektet Citizen Lab, der beskæftiger sig med internet og politik.

Er det så specielt overraskende?

Well, hvem er det, der censurerer internettet herovre? Det er for det første myndighederne. For eksempel SARFT og så internetpolitiet.

Det er myndighedernes fysiske overvågning. Så er der teknikken. Nede i maskinrummet på det kinesiske internet, er der også installeret en række filtre, der censurer alt indholdet. Hvor de kan taste forskellige ord og vendinger ind. For eksempel mælkepulver. Og vupti, alle søgninger med “mælkepulver” er censurerede indtil de sletter ordet fra filteret igen. Ret grovt forklaret, men bare lige for at ridse billedet op.

Dernæst skal alle internetudbydere have deres egne censorer. Det vil sige, at alle de kinesiske Youtube-kloner, BBS’er, blog-udbydere og så videre har deres egne folk ansat, der sidder og overvåger indholdet på deres hjemmesider. Ud over at mange af dem også har forskelligt filtrerings-software.

Har Skype så censorer ansat? Det vil jeg tro. Det er en kinesisk virksomhed, og som de selv siger, så er de »underlagt love og regler i Kina, hvor vi har vores forretning«.

Har Skype så installeret nogle af de filtre? Ja, det var det de canadiske forskere fandt ud af og som de detaljeret har forklaret i rapporten.

Og hvad så? Jo, i 2006 udtalte Skype, at samtaler var private og ikke kunne overvåges af de kinesiske myndigheder. Derfor blev det hurtigt populært blandt kinesiske aktivister og andre, der gerne ville have privatliv på internettet.

I går kom Skype med en udtalelse, som man kan se her via Wall Street Journal:

The idea that the Chinese [government] might be monitoring communications in and out of the country shouldn’t surprise anyone, and in fact, it happens regularly with most forms of communication such as emails, traditional phone calls, and chats between people within China and between people communicating to people in China from other countries.

Senere på dagen kom de også med denne udtalelse:

In 2006, Skype publicly disclosed that Tom operated a text filter that blocked certain words on chat messages but that it did not compromise Tom customers’ privacy. Last night, we learned that this practice was changed without our knowledge or consent and we are extremely concerned. We deeply apologize for the breach of privacy on Tom’s servers in China and we are urgently addressing this situation with Tom.

We confirm our strong belief that Skype to Skype communications, enabled by our peer to peer architecture and strong encryption, remain the most secure form of publicly available communications today.

Hvad så nu? Jo, det er da interessant at diskutere det etiske i, at en vestlig virksomhed hjælper de kinesiske myndigheder med at censurere internettet. Som i værste fald kan betyde, at folk bliver fængslede.

Men det ved vi nu ikke, om Skype gør. De canadiske forskere har fundet informationerne på otte servere i Kina. Og det gode spørgsmål er så – hvad sker der med de informationer, og hvordan vil de blive brugt?

Som Rebecca MacKinnon fra University of Hong Kong’s Journalism and Media Studies Center spørger på sin blog rconversation:

What else is going on – or has gone on – which users don’t know about and which Skype headquarters doesn’t know about either? This incident with TOM raises questions about how trustworthy Skype as a company really is.

I Kina samarbejder Skype, der ejes af amerikanske eBay, med en kinesisk virksomhed. Sammen kalder de sig TOM-Skype. Og det er endnu et eksempel på en vestlig virksomhed, der har endog meget lidt styr på, hvad deres kinesiske partner går og laver. På samme måde som Sanlu og Fonterra. Eller Danone og Wahaha.

Som MacKinnon skriver:

Even if top management did not intend for such a situation to happen, the fact that it did happen shows that management has not made user rights high enough of a priority company-wide, and have failed to communicate well with their local partners about what practices are acceptable and what practices are not. This situation could have been avoided if they had really been thinking through the potential challenges and pitfalls of working with a local partner in offering a localized internet communications product in the mainland Chinese market.

Imagethief skriver mere om sagen. Blandt andet:

It’s your brand at stake, regardless of whether you’re a minority shareholder, you simply licensed the core technology, or you simply had no idea what was going on. This was true for Yahoo, who surrendered all control of what happened with their brand in China when they sold their China operations to Alibaba.com. It’s true for Skype’s JV with Tom.com in China. A visit to the home page of the Skype-Tom home page reveals tons of Skype branding, while TOM appears only in text links at the top and bottom of the page.

Your Chinese JV partner doesn’t care what your stakeholders back home think. This is especially true if you’ve surrendered control of the technology or hold only a minority stake. It’s concerns first and foremost will be 1) the Chinese authorities, 2) profitability or potential thereof and 3) winning Chinese customers. The concerns of your overseas stakeholders will be somewhere way down the list of priorities.

The Chinese government will be involved somehow. They will set censorship guidelines, listen in, demand personal information on users who cross the line or all of the above. Now refer back to the first point in the previous paragraph.

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

1 Kommentar

  1. Pingback: KINABLOG.dk » Ytringsfrihed og censur på internettet: Kina er forbillede

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.