Ugens Fem Klik fra Kina: Kul, blogs og alkohol

Skriv en kommentar
Ugens Fem Klik

Fonterra_logo.jpg :: Det er for sølle. Det new zealandske mejeri Fonterra, der ejer 49 procent af Sanlu, som er skurken i mælkeskandalen, har doneret 27 millioner kroner til en kinesiske NGO. Organisationen arbejder på landet i Kina, hvor den rådgiver gravide om sundhed. Det er 20 år siden Fonterra gik ind på det kinesiske. Men det er første gang, at de giver penge til et godgørende formål. Derfor lugter det langt væk af, at Fonterra nu forsøger at pudse deres image af, mener Crossroads i denne artikel.

:: Og nu er vi er dykket ned i mælken. Shenzhen Fieldnotes har oversat nogle af de kæde-sms’er, som kineserne skriver om Sanlu og mælkeskandalen. Sort humor.

:: De kinesiske kulkraftværker forurener som ind i h… himlen, men det er ikke fordi de er teknologisk bagefter. Forureningen kommer, fordi de bruger kul af meget ringe kvalitet, viser en ny undersøgelse som Sinobyte skriver om. Bloggen Green Leap Forward har en glimrende og grundig gennemgang af rapporten.

:: Der er kommet et nyt magasin i Kina, der hedder Boke Tianxia (博客天下) og som udkommer to gange om ugen. Det specielle er, at artiklerne ikke er skrevet af en redaktion med journalister. Indholdet kommer derimod fra nettet. Det er twitter-feeds, artikler fra blogs med øjenvidneberetninger af ulykker, beskrivelser af lokale forhold og andre indlæg fra den virtuelle verden. (Via Danwei)

:: Før de Olympiske Lege begyndte bragte South China Morning Post (SCMP) en artikel om, at barer og diskoter i Chaoyang distriktet i Beijing, ikke måtte servere alkohol for afrikanere og andre folk med samme slags mørke hudtype, om jeg så må sige. Det havde politiet fortalt dem. Ingen tvivl om at mange kinesere er racister og ser ned på afrikanere og sorte, men det lød alligevel mærkeligt, at politiet gik ud med den besked. I artiklen nævnte SCMP da også kun anonyme kilder. Jeg kunne ikke få bekræftet historien et eneste sted, hverken med eller uden blokken i hånden. Historien døde da også, og det var så det. Surviving Beijing since 1980 peger på en anden artikel, hvor SCMP heller ikke har været specielt grundige/kritiske. (Ingen links til SCMP, for de kræver betaling)

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.