Fødevarer i Kina: Industriel madolie brugt i børnehave

kommentar 1
Dagligvarer / Fødevarer

16CA003_.jpg Endnu en skandale. Cirka 230 børn er blevet diagnosticeret med hævede lymfekirtler, og de kommer alle fra den samme børnehave, der ligger i Cixi (慈溪) i Zhejiang. Institutionen har i alt 400 børn, som alle er mellem tre og otte år gamle.

Børnene er blevet syge, fordi børnehaven gennem længere tid har brugt madolie af dårlig kvalitet. Det mener forældrene.

De beskylder børnehaven for at have brugt en slags industriel palmeolie, der kun kan bruges til at lave makeup og sæbe. Og altså slet ikke er egnet til madlavning.

Den sag går tilbage til begyndelsen af oktober, som man kan læse her på Mingpaonews og på Tianya.

Det benægter de lokale myndigheder, der satte 14 læger til at undersøge børnene.

Konklusionen lød stort set, at der ikke var noget problem. De fleste af tilfældene var ikke videre alvorlige, mente lægerne.

Forældrene var dog ikke overbeviste. De troede ikke på de lokale læger, og tog deres børn til hospitaler i for eksempel Shanghai.

Onsdag gik Sundhedsministeriet så ind i sagen og begyndte deres egen undersøgelse, hvor de sendte et hold læger af sted til provinsen.

Konklusionen er ikke klar endnu. Men jeg bliver ikke overrasket, hvis den viser, at forældrene har ret i deres beskyldninger.

I så fald er sagen klassisk. Og helt efter bogen som mælkeskandalen og de andre fødevareskandaler er skrevet efter. Vi har nogen der forsøger at tjene penge. Eller i det her tilfælde sikkert at spare penge. Og de er aldeles ligeglade med, at det vil gå ud over andres helbred.

Derefter forsøger de lokale myndigheder at dække over sagen. Der er ikke noget problem. De benægter alt. Det virkede i gamle dage.

Så viser det sig, at de ikke længere kan skjule eller fortie det. Derfor bliver lokal- eller provinsregeringen nød til at fyre en eller anden. Måske endda to eller tre personer.

Og that’s it. Indtil den næste sag dukker op. For loven og kontrolmekanismerne bliver der ikke ændret synderligt meget på. Og den bliver da slet ikke håndhævet.

For selvom centralregeringen i Beijing måtte have de bedste intentioner, så nytter det ikke noget, når man ignorerer loven ude i lokalområderne og provinserne, og når de ikke bliver presset til at overholde loven. For slet ikke at tale om moralen. Og ikke mindst mediernes rolle.

I den slags sager spiller medierne en vigtig rolle. Hvis de frit kan få lov til at efterforske og skrive om sagerne. Og det kan de ikke, som David Bandurski fra China Media Projekt skriver:

On the one hand, party leaders pledge to deal resolutely with these specific incidents and their causes; on the other they fail to address a political culture of information control that fuels the cover-up of truths at the expense of ordinary Chinese.

I sin glimrende blogpost har han oversat en op-ed fra Chang Ping (长平), som han har skrevet om medier, fødevarer og mælkeskandalen i Oriental Daily:

On October 10 the Xi’an Evening Post reported the whole process of how Sun Chunlong revealed the truth about the cover up. As I was poring over the sequence of events with a friend I made a terrible discovery. At least five websites, including Netease and Sina, deleted the report on their sites. When Southern Metropolis Daily reported this news the headline was, “News is deleted and blogs deleted too.” Apparently, this follow-up report should have been headlined, “News deleted, blogs deleted and news deleted again ….”

:: Billedet er her fra Mingpaonews, hvor forældrene forsøger at få lokalregeringen til at gå ind i sagen

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

1 Kommentar

  1. Hej Kim,

    Ville bare lige sige at det var lidt sjovt, at sidde og zappe her til aften, for pludselig at se dig tone frem på DR2 Udland 😉

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.