Flere sager om politivold i Kina: Morder bliver helt

Skriv en kommentar
Internettet / Politik

xin_3210051216217041497011_250x235.shkl.jpg Hvorfor stak Yang Jia (杨佳) seks politibetjente ned?

Hvad fik en mild og venlig 28-årig mand til at gøre det?

Skjuler politiet noget i sagen?

Der er mange spørgsmål i sagen om Yang Jia, som skriver jeg om i Berlingske i dag. Han er blevet dømt til døden, og hans appel er blevet afvist.

Sagen får voldsom megen opmærksomhed i Kina lige nu. Blandt andet fordi den peger på uretfærdighederne i det kinesiske retsvæsen. Yang Jia har ikke fået en åben og retfærdig retssag, og den viser svaghederne i det kinesiske retsvæsen. For mange kinesere viser den også, hvad der sker når en almindelig borger kommer i klemme hos politiet, stiller sig op mod systemet og forsøger at stå fast på sine rettigheder.

For eksempel har Yang Jia og hans familie – faren og en tante, for moren er på mystisk forsvundet – ikke fået lov til at vælge deres egen advokat.

Det er ikke den første sag i år, hvor politiet og ordensmagten har spillet en uheldig rolle.

Tidligere på året blev Wei Wenhua tævet ihjel. En midaldrende direktør. Der endda var medlem af Kinas Kommunistparti. Han var bare på det forkerte sted på det forkerte tidspunkt. Jeg har skrevet om den først her, her og her.

Han blev tævet ihjel af en gruppe chengguans. Det er en slags politimænd, som jeg har skrevet om i artiklerne ovenover. De blev stillet for retten her den 17. september og fire af dem tilstod at have tæsket Wei Wenhua til døde, som der står i denne artikel på qq.com.

Der er også en sag fra Harbin.

Seks betjente, der alle havde fri, dræber den 22-årige studerende Lin Songling uden for et diskotek. Der er en god gennemgang af sagen på Chinasmack, hvor der er billeder og oversat poster og kommentarer fra internettet.

Først her. Men vær lige opmærksom på, at billederne er kradse og viser liget af den studerende.

Dernæst her. Hvor der også er et indslag fra nyhederne, som bringer en video fra et overvågningskamera.

Her kan man også tydeligt se, at den 22-årige var ret provokerende i sin optræden. I nogle af de oversatte kommentarer fra Chinasmack står der, at Lin Songling var en forkælet unge, der ikke var bange for politiet, fordi hans familie havde gode forbindelser.

ESWN har oversat en række kommentarer og diskussioner fra nettet, og som en af de mange netizens skriver:

“No matter what, it is wrong to beat someone to death. This is especially the case for the police, who ought to know the law!”

Betjentene er stadig tilbageholdt. Men hvordan bliver retssagen? Politiet har i følge denne artikel på Nanfang Baowang besøgt familien og forsøgt at få dem til at indgå kompromis.

:: Billedet er fra denne artikel.

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.