Miljø i Kina: Ingen overraskelser fra Beijing

Skriv en kommentar
Miljø / Politik

Anders Fogh og Wen Jiabaol.jpg

Kina vil arbejde frem mod en løsning på næste års klimatopmøde i København.

Det kunne præsident Hu Jintaos og premierminister Wen Jiabaos i går fortælle statsminister Anders Fogh Rasmussen, som der står for eksempel her i Berlingske.

Men det er ikke noget som overrasker de kinesiske miljøorganisationer. Og det er heller ikke noget, som fylder meget i de kinesiske medier.

For eksempel i denne artikel fra Kinas officielle nyhedsbureau Xinhua. Vinklen er, at Kinas præsident og premierminister i går mødte de to statsministre for Vietnam og Danmark.

I artiklen står der blandt andet, at Danmark og Kina begge håber at kunne »udvikle de to landes venlige relationer og samarbejde.«

Derimod står der ikke meget om gårsdagens samtaler mellem statsminister Anders Fogh Rasmussen og de to øverste kinesiske ledere, præsident Hu Jintao og premierminister Wen Jiabao.

Denne korte artikel nævner, at Wen Jiabao var enig i den danske statsministers forslag. Og her, at Kina lægger stor vægt på det kommende miljøtopmøde i København, og at det er vigtigt at have et videnskabeligt samarbejde mellem de to lande.

I en artikel på radiostationen Guoji Zaixian, der kan oversættes til International Radio, er præsident Hu Jintao citeret for at sige, at Kina har stor opmærksomhed på mødet i København. Og at Kina vil gøre hvad de kan, for at tackle problemerne omkring klimaændringer.

Der står også, at Anders Fogh Rasmussen tilbød at samarbejde med Kina om bæredygtig energi, miljøbeskyttelse og uddannelse samt forskning.

Xinhua har også lavet en kort biografi over Anders Fogh Rasmussen. Der i øvrigt hedder 拉斯穆森 på kinesisk. Det er en fonetisk oversættelse af Rasmussen, og det udtales La-si-mu-sen på kinesisk.

Derimod er mødet ikke nævnt i dagens trykte udgaver af Kinas største af aviser. For eksempel står der blot i Beijing Qingnian Bao, at europæiske ledere i går ankom til ASEM-møde i Beijing, og at Irlands og Danmarks statsministre ankom til Beijing den 20. oktober.

I de store kinesiske erhvervsaviser – som for eksempel 21 Shiji Jingji Bao og Zhongguo Jingying Bao – står der ikke noget om gårsdagens aftale.

Den meget lille omtale hænger måske sammen med, at kineserne ikke er så overraskede over udmeldingen.

For eksempelvis kommer det ikke bag på forskere, miljøorganisationer og NGO’er i Kina.

»Det er et positivt signal, men der er ikke tale om et skifte i Kinas miljøpolitik,« siger Wu Changming fra Climate Group, der er en international NGO, som har kontorer i for eksempel USA, England og Kina.

Wu Changming siger, at det store skifte kom sidste år i forbindelse med klimatopmødet på Bali i 2007, og da Kina sidste år udfærdigede landets første politik omkring klimaændringerne.

Derfor er det ikke noget nyt, at de kinesiske ledere taler om miljøpolitik og klimaændringer. Og det er måske derfor, at gårsdagens udtalelser ikke fylder meget i de kinesiske medier.

»Det er ikke første gang, at præsident Hu Jintao taler om miljø i offentligheden,« siger Li Yan fra Greenpeace i Beijing.

»Når de kinesiske medier ikke omtaler det, så er det sikkert fordi, der allerede har været så meget i medierne om miljø,« siger Li Yan.

Både Wu Changming og Li Yan er dog enige om, at det er en vigtig udmeldning, som Kinas politiske top kom med i går. Den forstærker beskeden om, at Kina er begyndt at tage miljøet alvorligt.

Det er Gao Qingxian også. Han er forsker på Chinese Resarch Academy of Environmental Science.

»Det er jo ikke noget nyt. Men det er vigtigt signal at sende. Og det er vigtigt, at de to regeringer forpligter sig på at samarbejde om forskning på området og dedikerer midler til det,« siger Li Yan.

:: Artiklen er en sammenskrivning af de to artikler jeg har her og her på Berlingske.dk.

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.