Mælkeskandalen i Kina: Nu med æg

kommentar 1
Fødevarer / Politik

20081026195919ba97c_200x152.shkl.jpg

Først mælk. Nu æg.

Endnu en fødevareskandale har ramt de kinesiske køkkenborde. Det har jeg skrevet om i dag i Berlingske, og her taler jeg om det på DR2 Udland.

Skandalen viser to ting.

For det første. At centralregeringen og fødevarekontrollen stadig er ude af stand til at kontrollere landets fødevaresektor.

På trods af løfter om det modsatte. Både fra Hu Jintao og Wen Jiabao, der begge har lovet, at der skulle gøres noget. Drastisk. Lige nu. Som der blev sagt for eksempel sidste år. Hvorefter der ikke skete noget.

Blandt andet i september 2007, hvor præsident Hu Jintao sagde følgende:

»I want to say the Chinese government places high value on product quality,« Hu said to senior executives from Asia at a meeting at the Asia Pacific Economic Cooperation conference in Sydney today.

»We have begun enforcing a very strict examination and inspection procedure.«

Eller her i juli 2007, hvor Wen Jiabao sagde dette:

»Our country has many food safety rules and laws, but there are still many transgressions and the main reason is that we have not clamped down hard enough,« Wen said Friday.

»Fines are too low. The money offenders stand to make is much more than the fines,« the premier told a meeting of government members and provincial officials to discuss the growing problem.

»We must therefore toughen the enforcement of the law and punish any food safety infringements according to the law,« he added, in extracts from a speech that were broadcast on national radio.

Wen’s comments came as China faces increasing foreign pressure over the quality of its exports, with US President George W. Bush last week announcing increased efforts to intercept dangerous imports.

For det andet. At centralregeringen stadig ikke har lært noget af de tidligere skandaler.

For hvad kunne være med til at forhindre fødevareskandalerne? Det kunne medierne, hvis de fik lov til at grave frit i sagerne. Det får de ikke.

Mønsteret er det samme som efter for eksempel jordskælvet. De første par uger kan journalisterne stort set rapportere frit. Men så kommer censuren og lukker af for eksempelvis artikler om de sammenstyrtede skoler.

Det samme skete med mælkeskandalen. Men her med æggene er der stort set ikke blevet skrevet noget om det i de kinesiske medier. Ikke i forhold til hvor stor en sag det er.

Så det skal jo nok løse problemet med eksempelvis melaminen, der åbenbart findes i alle led af den kinesiske fødevareproduktion.

Det skal nok genskabe tilliden til de kinesiske fødevarer i udlandet.

Og ikke mindst hos de kinesiske forbrugere:

For hvis en regering ikke en gang kan beskytte almindelige borgeres middagsbord, hvad kan den så overhovedet gøre, spørger denne bruger på tiexue.net.

Taberne er først og fremmest forbrugerne. De almindelige kineserne. Og så er der bønderne.

Mælkeskandalen gik hårdt ud over de kinesiske bønder og hele mejerisektoren. Sådan er det også med æggene.

I Beijing er priserne faldet med ti procent, skriver AP.

På Kinas største engrosmarked for æg sælger man normalt 1.500 ton æg om dagen, skriver avisen Guangzhou Ribao. Det tal er nu nede på 500 ton om dagen.

Et kilo æg koster nu seks yuan her på markedet i byen Guangzhou. Det er lidt under fem kroner.

Men det koster syv yuan at producere et kilo æg.

»Det har aldrig været så slemt som nu,« siger en grossist til avisen.

Derfor er grossisterne stoppet med at købe æg hos bønderne ude på landet. Der igen kommer til at tabe penge. Som de ikke har for mange af i forvejen.

Kommer der så til at rulle hoveder i sagen?

Indtil videre er der blevet arresteret en enkelt person i sagen. Direktøren for en fabrik, der laver foder. Og der er bestemt ikke lagt op til meget mere end det.

:: Billedet er fra denne artikel.

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

1 Kommentar

  1. Pingback: Mælkeskandalen i Kina: Ingen problemer | KINABLOG.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.