Obama som præsident: Hvad betyder det for forholdet mellem Kina og USA

Skriv en kommentar
Politik

screen-capture_250x116.shkl.jpg

Hvad betyder valget af Barack Obama for forholdet mellem USA og Kina. Det talte jeg om i går aftes på DR2 Udland.

Kineserne har generelt ikke interesseret sig særligt meget for valget i USA.

For eksempel. Jeg har talt med en, der ikke havde hørt om Barack Obama (der på kinesisk hedder 奧巴马 som udtales ao-ba-ma). Og som heller ikke vidste, at der var valg i går.

En anden, jeg talte med, havde hørt om Obama. Men vidste ikke hvornår der var valg.

Og sådan har de fleste kommentarer været. Meget blandede.

Det er en lille elite i byerne, der har interesseret sig for valget. Generelt har det ikke været noget, der har fyldt den kinesiske hverdag. Hvor den så end er. For det er svært at generalisere over et land, der har 1,3 milliarder indbyggere; hvor 700 millioner af dem bor på landet; hvor der er kinesere som brugen dagen på at gå rundt i marken bag en vandbøffel og pløje; hvor der på samme tid er kinesere som står i kø for at få en double shot tall machiatto på deres lokale Starbucks.

Hvad betyder valget af Barack Obama så for forholdet mellem Kina og USA?

Det politiske system i Kina er jo notorisk lukket, så det er svært at gætte sig til noget præcist om, hvad de kinesiske toppolitikere går og tænker på omkring Barack Obama. Men både præsident Hu Jintao og premierminister Wen Jiabao har høfligt lykønsket Barack Obama. Hvilket ikke er overraskende, for hvad andet kunne de gøre.

I går lavede jeg en lille rundspørge blandt kinesiske akademikere og iagttagere. Overordnet set, så tror de ikke, at forholdet mellem USA og Kina kommer til at ændre sig mærkbart.

Forholdet er godt. Solidt. Stabilt. Det bedste i flere år. Især efter 9-11. Og der er ikke noget som tyder på, at det vil ændre sig:

»Obama vil sikkert lægge vægt på menneskerettigheder, klimaændringer og energispørgsmålet, men generelt vil forholdet være stabilt,« siger professor Ni Feng, der er vicedirektør på Institute of American Studies på Chinese Academy of Social Sciences.

Men som de fleste andre tager han det forbehold, at man ved meget lidt om det, for Kina har stort set ikke været et emne i valgkampen.

Der er stadig knaster i forholdet. Ikke bare i forhold til handel. Også for eksempel i spørgsmålet om Taiwan og Tibet. Om Menneskerettigheder. Om USA’s militære samarbejde med Kinas nabostater i Sydkorea, Japan og Indien.

De fleste af analytikerne mener, at valget har stor indflydelse på Verden, men at det har lille indflydelse på forholdet mellem USA og Kina.

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.