Ugens Fem Klik Fra Kina: Huse af pap, et flydende hospital og hullede budgetter

Skriv en kommentar
Ugens Fem Klik

sichuan-1_200x133.shkl.jpg • Hvilken rolle spiller arkitektur efter en naturkatastrofe? Nogle japanske studerende har lavet en skole af pap, der bruges som klasselokale i Sichuan, som blev ramt af forårets store jordskælv. Og der er stadig brug for gode ideer i de jordskælvsramte områder, hvor vinteren nærmer sig, og der stadig ikke er huse til alle.

• Kina er ved at udbygge sin softpower rundt om på kloden. På mange måder. En af dem vejer 10.000 ton og er et nyt hospitalsskib, skriver World Politics Review. Her mener nogle analytikere, at skibet er kommet i søen efter kritikken af Kinas (manglende) rolle under tsunamien. Andre mener, at det skal bruges som støtte for Kinas voksende flåde. Der om føje år måske alligevel bliver udvidet med et hangarskib, som kineserne har drømt om i årevis.

• For et par uger siden kunne Commercial Aircraft Corporation of China (CACC) afsløre virksomhedens første passager-jet. Som også er det første kinesisk byggede passagerfly. Flyet hedder ARJ21 eller 翔凤 (xiang feng), der kan oversættes til flyvende/kredsende fønix. Det nationale nyhedsbureau Xinhua rapporterede, at flyet var blevet solgt til det amerikanske marked. Den nyhed kom Wall Street Journal også med. Men så hører enigheden også op, skriver Black and White Cat. For eksempel kom denne sætning ikke med i Xinhuas artikel:

“It will never fly in the U.S.,” said one U.S. government official…

• Newsflash! Der er voldsomme problemer med Intellectual Property i Kina. Ok, det er måske ikke nogen nyhed. Men der er stadig mange myter om IP og Kina, som man kan læse på China Dialogue, der har skrevet en god baggrundsartikel.

• Som jeg skrev i sidste uge, så er der stor tvivl om, hvor meget af Kinas 4.000 milliarder yuan store økonomiske hjælpepakke, der egentlig er nye penge og projekter, som ikke var budgetterede i forvejen. I weekenden kom den kinesiske regering så med en anelse flere detaljer, skriver Wall Street Journal. 3.000 yuan skal komme fra virksomheder og lokalregeringer. Og kun 1.000 yuan er nye penge, som centralregeringen smider ind i den forkølede kinesiske økonomi.

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.