Den kinesiske papir-tiger: Bonde bliver løsladt i bizar sag om korruption og cover up

Skriv en kommentar
Internettet / Miljø / Politik

Den kinesiske papir tiger.jpg

Falske fotografier af en næsten uddød tiger har udløst en af de mest omtalte retssager i Kina de seneste år.

Og sent mandag aften blev der skrevet endnu et kapitel i sagen, som jeg skriver om i dagens Berlingske, hvor du kan læse hele baggrunden for sagen.

Et kort rids. Den 54-årige bonde Zhou Zhenglong (周正龙) tager en serie fotografier af en sjælden tiger. Den lokale skovforvaltning i Shaanxi er ellevilde, offentliggør billederne og udbetaler en dusør.

Problemet er bare, at billederne er falske. Zhou Zhenglong bliver arresteret og får en fængselsstraf.

Men det var i oktober sidste år, at Zhou tog billederne, og sagen har altså været i gang i mere end et år.

Det er der en god grund til. Kritikerne taler om korruption og cover up i en sag, som kineserne har fulgt med intens interesse.

For hvad ved en 54-årig bonde egentlig om Photoshop? En mand som ikke en gang har en computer. En mand der er blevet beskrevet som analfabet.

Alt tyder på at skovforvaltningen og de lokale embedsmænd har presset Zhou til at tage billederne. De var interesserede i investeringer, der kunne skydes i en naturpark som kunne tiltrække turister.

Indtil videre er presset resulteret i, at 13 embedsmænd er blevet afskediget eller har fået disciplinære straffe. Og sagen er trukket ud i mere end et år, hvor netop embedsmænd, politi og retsvæsen har slæbt med fødderne.

»Zhou Zhenglong er helt klart bare en syndebuk. Den skamløse skovforvaltning i Shaanxi har i et helt år ført folk bag lyset,« lyder en kommentar på Tianya.

»Han ved, at han lyver. Regeringen ved, at han lyver. Tilskuerne ved, at han lyver. Alle ved, at han lyver. Det her skuespil, som er sat i gang af de her interessegrupper, har brug for en slutning, selvom det ikke er særligt sjovt« lyder en anden kommentar.

Censuren har selvfølgelig også været i gang. Her lå der tidligere en tråd, hvor en kommentar lød sådan her:

»Det er en hån mod enhver kinesers IQ, når Zhou påstår, at han har gjort det hele selv«.

Den foreløbige slutning kom så i mandags. Her begyndte Zhou Zhenglongs appelsag klokken 08.30 og den sluttede klokken 23.00 om aftenen. Dommen blev gjort betinget i tre år, og i denne uge bliver Zhou genforenet med sin familie.

Hvis du vil læse mere om Zhou og tigeren, kan du se her på Danwei, som også skriver om internettets store rolle i sagen.

ESWN har oversat en artikel fra en kinesisk journalist, der har været hjemme hos Zhou og som har fulgt sagen. ESWN har som sædvanlig dækket sagen godt der startede her.

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.