Den Finansielle Tsunami: Fabrikkerne lukker i Kina og Guangdong

Skriv en kommentar
Erhverv / Politik

sko butik dongguan.JPG

Kineserne kalder finanskrisen for »den finansielle tsunami« (金融海啸). Det er der god grund til. Især i Guangdong provinsen, der er ved at miste titlen som hele verdens fabrik.

Her går det nemlig ikke specielt godt, som du kan læse i min reportage i Berlingske fra i mandags.

Jeg var på besøg i Guangdong i sommer, hvor jeg lavede denne reportage fra provinsen. Det var slemt allerede den gang.

Nu er det langt værre. På grund af finanskrisen. Og fordi amerikanerne, europæerne og dermed danskerne sparer på pengene og køber færre julegaver. For der er en direkte linje mellem dit Dankort og arbejdsløsheden her i Guangdong.

Her er et kort rids over de problemer, som Guangdong er stødt ind i de seneste måneder:

• Fald i eksporten. Flere udenlandske firmaer har allerede tidligere på året lukket deres virksomheder og flyttet dem til billigere lande. Devalueringen af den kinesiske valuta, yuan, og den finansielle krise vil få eksporten til at falde yderligere i de kommende måneder.

• Stigende energi- og råvarepriser. Det er især gået ud over mindre og mellemstore virksomheder, der har mindre profitmargener.

• Skatter. Siden midten af 2007 er der blevet ændret i de tidligere fordelagtige skatteregler for især legetøj, sko og tøj, som har været kerneprodukter for Guangdong.

• Omkostninger til arbejdere. Mangel på arbejdere har skruet lønningerne i vejret. En ny arbejderlov giver bedre beskyttelse af arbejderne, men koster flere penge for virksomhederne.

Når fabrikkerne lukker, så går det først og fremmest ud over migrantarbejderne. Blandt andet har der været utallige sager, hvor de ikke har fået udbetalt deres resterende løn.

De lukkede fabrikker trækker også andre virksomheder med i faldet. Butikker, taxier, restauranter, hoteller, vikarbureauer og alle andre erhverv.

Se på billedet herover af den mennesketomme Ming Xin Skobutik (名鑫鞋业城), der ligger i Dongguan, som er et af de hårdest ramte steder.

Her står der »金融危机,本店倒闭,银行逼债,亏本清仓.«

Det betyder »Finanskrise, butikken er gået konkurs, banken rykker os, ophørsudsalg«.

Eller hvordan man nu lige oversætter 亏本清仓. Ophørsudsalg som vi taber penge på, står der vel egentlig.

Guangdong lukkede restauranter.jpg

Fabrikkerne lukker. Arbejderne forsvinder. Gaderne er tomme. Billedet er taget omkring middagstid, hvor arbejderne normalt ville være strømmet ud på gaden for at spise.

Guangdong telefon butik.jpg

Det var en god forretning. Dengang. I dag er telefonboksene stort set tomme, for der er ingen arbejdere som skal ringe longdistance hjem til familien.

Guangdong arbejdsburea.jpg

En af de utallige virksomheder, som kan mærke krisen, er her på Jinshi Arbejdsbureau i Chang’an. De lever af at skaffe arbejdere til fabrikkerne. Uden for bureauet reklamerer de med, at de rekrutterer arbejdere til Foxconn, som er den virksomhed, der samler Apple’s iPhone og iPod. Så den næste iPod du køber, er måske samlet af drengen af på billedet, der sidder til jobinterview.

guangdong lukket fabriksområde.jpg

I årtier var Guangdong hele verdens fabrikshal. Hvis du har sko eller tøj fra for eksempel Reebok eller Adidas, legetøj fra Mattel eller en iPod fra Apple, så kommer det højst sandsynligt fra Guangdong fra fabrikker som her på billedet.

Men nu er der stille i de enorme fabriksområder. Ingen lastbiler. Ingen arbejdere på gaden. Her er stille. Fabrikkerne er lukkede.

migrantarbejdere koejeseng kalender.jpg

Migrantarbejderne bor for det meste i sovesale inde på fabrikkerne. Hvor de bor i køjesenge. Hvor det eneste privatliv måske er et gardin, som de kan trække for deres køje. Væggen ved deres senge er tit klistret til med billeder hjemmefra, plakater af popstjerner fra Hong Kong, Taiwan og Sydkorea. Kalendere. You name it. De få kvadratmeter væg er det eneste sted, som de kan sætte deres eget personlige præg på.

Guangdong sedler fabrikker til leje.jpg

De røde plakater hænger over hele Dongguan og området omkring Shenzhen. Der står et antal kvadratmeter, en pris og et mobiltelefonnummer. Og overskriften: Fabrik til leje. Alt fra få hundrede kvadratmeter til op mod 100.000.

lukket fabrik før.jpg

Sådan så her ud før. Jeg har taget billedet fra en brochure, der lå på gulvet i den lukkede fabrik.

lukket fabrik efter.jpg

Og sådan ser her ud i dag.

Guangdong skofabrik rives ned.jpg

Guangdong forsøger at omlægge provinsens erhvervsliv. Fra lavteknologiske fabrikker med samlebånd og masser af billig arbejdskraft. Og til højteknologiske og kreative industrier. Men det tager tid. Årtier. Spørgsmålet er, om det lykkes.

Billedet viser en skofabrik i Dongguan. Siden 1990erne har fabrikken lavet sko for blandt andre Reebok. Den er nu revet ned. Den skal ud af byen. Væk. For at gøre plads til en subway og pænere bygninger. Jeg skrev om den i artiklen fra i sommers, som jeg linker til ovenover.

:: Billederne er taget i sommers og på min seneste tur til Guangdong.

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.