Kina og internettet: Her klikker kineserne

Skriv en kommentar
Erhverv / Internettet

IWOMpic_EN_400x317.shkl.jpg

Hvad laver kineserne egentlig på internettet? Hvilke sociale netværk bruger de, hvor går de hen for at søge, læse RSS, blogs, Wiki’s og hvad netbrugerne ellers sidder og laver her i folkerepublikken?

Det kan man få et svar på, hvis man kigger på det prisme, som du ser her ovenover.

Det er lavet af Sam Flemming og Brian Solis, og det ligger på seeisee.com, hvor du også kan finde to serier af whitepapers, der går mere i dybden. Her er den første og den anden.

Vil du have en større og mere læsbar udgave af prismet, kan du finde den her.

Formålet med prismet er:

… to show that, just as in the West, the Chinese Internet Community conversation and sharing is filtered through many types of participation architecture. However, the Chinese landscape is filled largely with local players which have localized the applications and platforms. The rest of the paper reviews some of the main platforms, including BBS, Blogs, SNS, and IM.

Hvorfor er det så i øvrigt, at kineserne ikke gider bruge for eksempel Google og e-bay? Svaret er, at de ligesom de fleste andre amerikanske internet-virksomheder har klokket i det i Kina, mener Eric Rosenblum, der er leder af Global Strategy for RealNetworks.

Within the world of technology companies, and information technology companies, I think that there are a number of problems. If you think about it, in the last six or seven years this whole market has evolved around the world, and in China the competitors have been established for about the same time that the U.S. competitors have. So it’s not that the U.S. competitors necessarily have an advantage of great insight or time even in their own markets, let alone in China. And the companies that have been set up in China—the local operations that have been set up in China by U.S. corporations–also have to deal with the fact that these companies are really located deep down in the organization chart. So to make this pretty clear, if you’re running eBay China, the head of eBay China is reporting to someone who has the title of [head of] eBay International, who reports to someone who has a higher level title, who reports to the CEO…

And so the head of eBay China would be competing against a competitor who makes their decisions themselves. Decisions that it takes someone who’s head of eBay China perhaps a week long… the head of their competitor can make that same decision in 15 minutes while consulting with their general staff. And so in a market that changes as fast as it does in this industry, American companies or foreign companies in general are setting themselves up to have a very, very long decision cycle. And it’s difficult when you’re competing against very well-financed thoughtful competition that can make the decisions much faster.

Det kan man høre Eric Rosenblum tale mere om i et interview på China Business Network, som man kan lytte til her.

Eller smut over til Kaiser Kuo og læs hovedpunkterne fra interviewet.

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.