Kinas militær: Hangarskib måske på vej

Skriv en kommentar
Sikkerhedspolitik

USNWC_Varyag01_150x99.shkl.jpg Der har været optræk til det i lang tid, men her i slutningen af december luftede Kina endnu en gang tankerne om at bygge et hangarskib.

En talsmand for regeringen siger, at den seriøst overvejer »relevante spørgsmål« omkring projektet.

(Well, duh, kan man så sige, det ville være åndssvagt at overveje irelevante spørgsmål, ik’ sandt.)

Hvorfor er det så vigtigt, om Kina har et hangarskib eller ej? Det spørgsmål svarer Globalsecurity.org på i denne glimrende artikel:

The question of China’s plans to build aircraft carriers are important for several reasons. Many other countries have aircraft carriers, and little thought is given to Brazil’s aircraft carrier, or Argentina’s aircraft carrier, when it had one. Unlike other major maritime powers, Japan does not have aircraft carriers, and the Japanese government has regarded this class of ships as being an “offensive” weapon precluded by Japan’s peace constitution. Should China acquire aircraft carriers, Japan might reconsider this position, and this might mark the start of a larger reconsideration of Japan’s military posture. The United States has twice as many aircraft carriers as the rest of humanity combined, each of which is larger than other country’s carriers. China’s acquisition of aircraft carriers might be seen as a step towards challenging American preeminence on the high seas. At a minimum, it would mark the acquisition of a power projection capability that would move further afield than the Taiwan scenario, and into the South China Sea and beyond.

China, following the Cold War, continued to have very little in the way of credible power-projection capabilities, though China could project military forces superior to those that Southeast Asian countries could deploy to the South China Sea. The PLA Navy had studied the acquisition of an aircraft carrier beginning in the mid-1980s, followed by persistant reports that China has planned to launch a 40,000 ton class aircraft carrier by 2010, though these reports remained unsubstantiated and appeared to based on woefully inadequate analysis and information.

:: Billedet er her fra Wikipedia og viser skrotbunken Varyag, som Kina ad utallige omveje købte af Rusland.

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.