Menneskerettigheder i Kina: Hvad kommer Charter 08 til at betyde?

Skriv en kommentar
Politik

google.cn censur.jpg

I december underskrev 303 forfattere, intellektuelle og aktivister en erklæring – Charter 08 – der kræver politiske reformer i Kina.

Debatten fortsætter og her en opsamling af de bedste links.

Magasinet New York Review of Books har oversat hele erklæringen til engelsk.

China Digital Times har oversat et essay af en medunderskriverne, der forklarer hvorfor hun skrev under.

Erklæringen har fået meget omtale i de vestlige medier. Og ingen i de kinesiske. Eller på internettet. Begge steder er den ikke overraskende blevet censureret. For eksempel af Google. Chinayouren har en gennemgang af censuren her.

Roland Song fra ESWN mener dog ikke, at censuren har den store betydning i udspredelsen af Charter 08. For normalt ved kineserne udmærket, hvordan man slipper uden om den:

I am more interested in why there is no groundswell of popular support flowing from inside China. It is not true that the relative silence is due to official suppression. When people in China really feel strongly about something, they can still be heard. For example, in The Weng’an Mass Incident, netizens kept posting and posting at the largest Chinese forum Tianya.cn even though their posts had an average lifetime of 15 seconds before being deleted.

You may insist that the information is being blanked out in China, but there is no groundswell on the overseas Chinese websites either. Those websites are not subjected to censorship.

Læs også resten af ESWN’s artikel, der analyserer erklæringen ud fra det kinesiske samfunds klasser.

Samtidig er flere af hovedpersonerne blevet enten anholdt eller afhørt, og det kan uden tvivl også have en præventiv virkning.

Hvad kommer erklæringen så til at betyde?

Ikke meget. På kort sigt, i hvert fald. Som jeg kommer ind på her.

Blandt andet fordi de færreste kinesere kender til den. For selvom den nu skulle have 7.000 underskrifter, som man kan læse her, hvor Beijing University opfordrer de studerende til at boykotte erklæringen, er det ikke meget i et land med 1,3 milliarder indbyggere. Hvor sladder om kendte hurtigt kan trække 140.000 kommentarer.

Erklæringen har ikke nogen bred offentlig opbakning, og det er kun er en snæver gruppe af intellektuelle, som interesserer sig for den.

Samtidig er timingen dårlig, mener The Economist:

As long as protests remain small in scale and do not become wider movements, they do not represent a threat to the central government. However, given that Chinese media reporting on such events is becoming freer and access to information is becoming harder to control, the government feels it cannot afford to be complacent. Newspapers, online commentators and websites are expanding the range of subjects they feel free to comment on, testing the government’s barriers. That is why Chinese censors seem eager to hit the delete button on all kinds of troublesome information. An outbreak of major social violence would undoubtedly lead to a rollback of the trend towards more aggressive journalism.

Likewise, Chinese leaders’ instinct will be to force the people agitating for faster political reforms to fall in line until the economic and social climate improves. The government has its own ideas about how political reform should proceed (ie, more intra-party democracy, and a more inclusive and diverse CCP). It will not tolerate anyone trying to open a debate outside the strict channels allowed for discussing the subject (eg, the party school and state think-tanks). The signatories of Charter 08 have made an audacious bid for change. But their timing could not have been worse. Though Charter 08’s ideals could one day gain wider acceptance, for now they will be extinguished by the full might of China’s repressive state apparatus.

Men alligevel skal man ikke afskrive betydningn af Charter 08, mener historikeren bag Jottings from the Granite Studio, der trækker linjerne tilbage til Cai Yuanpei.

Det er Rebecca MacKinnon enig i. Det er for tidligt at se, hvor meget erklæringen kommer til at betyde, som hun skriver i sin lange, grundige og glimrende gennemgang, der absolut er værd at læse.

Men man skal ikke have store forventninger til den nærmeste fremtid, som Wenran Jiang, der er associate professor på University of Alberta, skriver i denne analyse fra Jamestown Foundation:

Given the bunker mentality that seems to be prevalent among the CCP leadership, it seems improbable that the Hu-Wen team will in the near future duplicate the bold, visionary—and risky—reforms unveiled by late patriarch Deng thirty years ago.

:: Billedet viser en søgning på kinesisk efter Charter 08. Men det eneste resultat er 据当地法律法规和政策,部分搜索结果未予显示。Som kan oversættes til, at “søgeresultatet bliver ikke vist, da det eventuelt ikke overholdet gældende love, politikker eller regler”.

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.