Arkitektur i Beijing: Ingen mure omkring Soho

Skriv en kommentar
Kultur

Sohochina.png Hvis du bor i Beijing, så kender du også ejendomsselskabet Soho China, der har været med til at rive utallige hutongs og historiske seværdigheder ned modernisere store dele af byen.

Hver dag går jeg forbi en af Soho China’s (SOHO中国) malls, hvor der sikkert en gang var planer om fylde den forvredne koksgrå klods ud med tøj fra Armani, Gucci og Hvadharvi af andre luksusprodukter. Men hvor man i dag stort set kun kan shoppe i halvdøde butikker som sælger bukser til 50 kroner eller Huga Bass parfumer.

For, som selskabet selv fandt ud af i august, så er der alt for mange butikscentre i Beijing.

Finanskrisen har heller ikke gjort det bedre, som Wall Street Journal kunne fortælle juleaften:

But Soho has been hit hard by the global downturn. Its stock is off nearly 70% from its 52-week high, as are other Chinese real-estate companies’. From an initial offering price of 8.30 Hong Kong dollars, and a peak of HK$10.20, it closed Tuesday at HK$3.30 (43 U.S. cents). In the first half of the year, the company reported a loss of $21 million, compared with a profit of $9.2 million for the same period last year.

Mange af Soho’s projekter har været omstridte og der er mange kritikere.

Det er især gået skidt for Soho’s seneste projekt. Et kvarter med historiske hutongs i Beijings centrale Qianmen distrikt skal rages ned og erstattes af et indkøbscenter, som skal bygges i en slags retro 1920er stil.

Genialt. Lige hvad byen har brug for. For efterhånden er der kun få procent tilbage af det historiske Beijing, og i dag er byen arkitektonisk set kedeligere end en grå Ecco sko.

Cup of Cha er ikke mindre irriteret i denne artikel, men han har dog fundet en fordel ved i hvert fald Soho’s beboelsesejendomme, som jeg ikke selv havde tænkt på:

This having been said, the SOHO projects all have one very, very, important feature – something that sets them apart as a force for good, modernisation and the every-man in Beijing. To my knowledge, none of them, and this is practically unique, has a perimeter fence. Everything, even the walls, in Beijing is surrounded by a wall, fence or other obstruction. This leads to a life of constant half-mile round trips to get from the street to the entrance of a building that was initially not more than thirty yards away. The SOHO buildings are practically the only residential buildings in town that can be approached from any angle. I have heard of endless arguments between architects, landscape designers and urban planners, foreign and local, and developers about removing the ubiquitous, unfriendly, pointless and inconvenient fencing that surrounds everything in Beijing. Invariably, sanity is avoided and a wall is erected.

Se i øvrigt også China Heritage Quarterly’s artikel om Soho og Qianmen.

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.