Borgerkrig i Kina: CIA og amerikanske nyheder fra 1940erne

Skriv en kommentar
Historie

inside fighting china.png

Filmen – som billedet herover er fra – er fra 1942, og den begynder meget passende med at fortælle, hvordan USA i ti år har været travlt optaget af sine egne finansielle problemer, så amerikanerne ikke har været opmærksomme Asien og det stadigt mere agressive japanske kejserdømme med de mange “diplomats with strange names”.

Den begynder med at give et historisk rids op til 1942, og ud over de utilsigtet morsomme og halv-racistiske kommentarer, er det de gamle filmklip, som gør filmen værd at se.

Det er en amerikansk propagandafilm, der fremstiller japanerne som ondskaben selv. Hvad de på mange måder også var. Og sætter Chiang Kai-shek, der var USA’s allierede i Kina og i modstandskampen mod Japan, i et ret fordelagtigt lys:

The people of china started to lay their own plans for the greatness of asia. Through citys and hamlets they searched for a man to lead them. A man who could lead their blind, passive resistance into a fighting faith. And in the land itself, they found their leader. The hardbeaten peasant soldier, know as Chung Kai Chek.

Kommunisterne var på det tidspunkt ikke en gruppe, som amerikanerne og deres efterretningstjeneste CIA regnede for noget. Men et par år senere er billedet ved at vende, som man kan læse i det deklassificerede CIA dokument “Recent events and trends in China” fra oktober 1944:

The military and political power of the Communists in relation to the Kuomintang is rapidly rising. When the Kuomintang blockaded the Communists in 1939, the Government believed that they could be crushed economically. During 1940 and 1941 the Communists were in great difficulties, but they succeeded in reorganizing the life of the areas they controlled, stressing complete self-sufficiency. They found that by raising agricultural and industrial production they could almost dispense with Central Government supplies. Except for some medicines and munitions, all neccessities could be made locally. The journalists returning from yenan report that the standard of living – food, clothing, etc. – is actually higher in the Communist areas than in adjacent Government areas. This self-sufficiency has permitted the stiffening of the Communist attitude.

Meanwhile, the Communists are attempting to prove to all Americans in China that only a truly democratic government can meet China’s future needs, that they are democratic, and that they look to America as much as to Russia for future friendship and guidance.

Det var dengang, kan man vist roligt sige om sidste afsnit.

Alligevel undervurderer CIA kommunisterne, som man kan læse i et andet og tidligere hemmeligtstemplet dokument – Current Intelligence Study Number 12, 1945 – fra CIA, der omtaler nationalisternes leder sådan her:

Chiang Kai-shek stands above all groups in Free China as a symbol of leadership toward national unification.

Det er først – i følge dokumenterne – hen mod 1947, at det går op for CIA, at kommunisterne er en trussel mod deres allierede nationalister. Måske fordi CIA havde dårlige kilder i landet. På samme måde som CIA’s netværk i Mellemøsten ikke har været helt oppe i gear de seneste par årtier.

CIA har på denne side en lang række tidligere hemmeligtstemplede dokumenter, efterretnings briefings, politiske analyser og så videre som alle kan gå ind og søge i.

De nyeste om Kina er februar fra 2007. De ældste går tilbage til 1940. Og man kan desværre ikke linke direkte til dem.

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.