Brand i Beijing: Kineserne latterliggør medierne og CCTV

Skriv en kommentar
Internettet / Medier / Politik

cctv-fire-funny-photoshop-by-chinese-netizens-13_400x223.shkl.jpg

Her i Beijing er der ikke megen sympati for CCTV og det nedbrændte luksushotel og kulturcenter.

Jeg skrev om branden forleden her på Kinablog. Og igen i dagens Berlingske.

Hele byggeriet er mildest talt omdiskuteret her i byen. Det er et prestige-projekt. Og det er for dyrt, har jeg hørt flere sige.

For hvorfor skal der bruges cirka fire milliarder offentlige kroner på et nyt hovedkvarter for CCTV? Kunne pengene ikke være brugt bedre, lyder argumentet.

De lokale censur-trolde i Beijing har angiveligt også forsøgt at “harmonisere” nyheden om branden på internettet og i medierne, skriver blandt andre CNReviews:

All networks:

Regarding the “CCTV New North Side Building on Fire” report, all sites must use only the Xinhua news script. Do not post pictures, videos; do not report in depth; only post in Domestic (Chinese) news; close all posts and replies; do not put this as the “top topic”; do not place this in “Recommended Articles”.

Chinasmack – der har en god opsamling med en mængde fotos og videoer – har fundet advarslen på kinesisk:

beijing-cctv-building-fire-government-censorship-notice-540x120.jpg

Mandag aften gik jeg ind på CCTV’s hjemmeside, og her var der intet om branden. Heller ikke på de lokale mediers hjemmesider. Og heller ikke dagen efter i aviserne.

Hvilket virker tåbeligt, som flere internet-brugere også har peget på.

For det er uhyre sjældent, at man ser en brand i et højhus i Beijing. Og endda i den centrale del af byen. Langs en af de mest befærdede veje. Og i et af byens nyeste og mest omdiskuterede varetegn.

Kort sagt – der er en vis sandsynlighed for, at nogen måske kunne finde på at lægge et enkelt eller to billeder ud på internettet.

Og ganske rigtigt.

Med det samme gik folk igang med at Twitte.

Og ti timer senere var der 350.000 kommentarer alene i dette forum på Sina.com.

Hvorefter massemedierne da også begyndte at rapportere om branden. Godt gemt væk i andre nyheder. Men alligevel.

På Xinhua var historien, at branden var slukket. Og artiklen var gemt væk i en nyhedsrulle. Som Danwei skriver, der har en gennemgang af, hvordan nyheden blev dækket, så er det værd at lægge mærke til, at den brændene bygning var på alle forsiderne af landets aviser. Undtagen i Beijing.

Så kineserne er gået i gang med at latterliggøre CCTV. Blandt andet ved at lave fotos af UFO’er som angriber CCTV og store monstre som blæser ild ud over bygningen.

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.