Kina og Afrika: Råvarer og markedspriser

Skriv en kommentar
Politik

xin_43207050510256402777739.jpg

Kina vil have råvarer fra Afrika. Sådan har det været i årevis. Men finanskrisen har fået tempoet til at falde i de kinesiske fabrikker. Så hvad er Kinas plan for Afrika?

Det skrev jeg om i denne analyse i Berlingske i går.

Her interviewede jeg Greg Mills, der er tidligere leder af South African Institute of International Affairs, og som i dag står i spidsen for Brenthurst Foundation i Sydafrika.

Han er medforfatter til en artikel i China Brief, der udgives af den amerikanske tænketank Jamestown Foundation.

Han siger, at det er en myte, at Kina har en langsigtet strategi for Afrika, der rækker årtier ud i fremtiden.

Kina og de kinesiske virksomheder har været nogle af de første til at trække sig ud af kontinentet efter finanskrisen.

For Kina vil have råvarer. Det er det, som driver diplomatiet i Afrika.

»Der er ingen tvivl om, at Kina er en ny og meget vigtig spiller på den afrikanske markedsplads. Men de har ikke været drevet af en langsigtet strategi, der ikke har taget hensyn til udsving i markederne. Det har været en strategi, som har været drevet af markedet,« siger Greg Mills.

Kina har endnu ikke de diplomatiske muskler, der kræves til at lave “soft-power” som USA og de vestlige lande gør. Som jeg har skrevet om tidligere her og her.

En god pointe, som der ikke blev plads til i analysen, er, at Afrika ikke har formået at finde ud af, hvad de egentlig vil med Kina. Mange af de afrikanske lande ser Kina som en modvægt til Vesten. Som de kan spille ud mod hinanden.

»Det Afrika stadig ikke har gjort – for eksempel i Doha forhandlingerne – er at bruge forholdet til Kina til deres egen fordel. De tager Kinas side, men de får ikke meget igen. Afrika bliver nødt til at forstå, at Kina ikke er mere generøse eller givende end Vesten er. Kina har en række interesser, som det forfølger, men Afrika skulle identificeres deres egne interessser,« siger Greg Mills.

:: Billedet er fra denne artikel på Xinhua og viser nogle af Kinas interesser i Afrika.

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.