50 mao per skrifttegn: Børnehave i Kina indfører gebyr

kommentar 1
Humor / Sprog

kinesisk tegn laerebog_250x295.shkl.jpg En børnehave i det sydlige Xi’an har fundet en ny måde at tjene penge på, skriver blandt andre Huashangwang.

Og det drejer sig ikke bare om et gebyr for madordningen, som forældrene allerede betaler for.

Som i de fleste andre kinesiske børnehaver bliver børnene undervist i at læse og skrive kinesiske tegn.

Men nu har børnehaven indført et gebyr, så forældrene skal betale fem mao (cirka 43 øre), for hvert nyt tegn, som barnet lærer.

Mange af forældrene er imod det såkaldte “gebyr for at lære at skrive og læse” (识字费: shizifei).

Børnehavens svar er, at gebyret er ganske rimeligt og i overensstemmelse med de kinesiske love og landets undervisningspolitik.

I øvrigt meddeler børnehaven, at man ikke får refunderet pengene for de tegn, som barnet eventuelt glemmer.

I alt er der cirka 50.000 kinesiske tegn (汉字). Alt afhængig af hvor mange man tæller med. De fleste af dem bliver sjældent brugt, så for at læse en gennemsnitlig avis, skal man kunne i omegnen af 4.000-5.000 tegn. En universitetsuddannet kineser kender cirka 10.000 tegn.

:: Billedet er fra denne artikel.

:: Køb en lærebog på kinesiske Amazon, så din egen 宝宝 kan lære at skrive kinesisk.

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

1 Kommentar

  1. Kinesisk-dansk Museum har i september afholdt et arrangement i Farvergården, Odense, hvor temaet var “Kina i Odense”. Vores tema var “Tegn kinesiske tegn” som var rettet mod primært børn, men det viste sig at en del voksne også var meget interesseret. I teltet kunne man øve sig på at skrive kinesiske skrifttegn, og de interesserede fik løftet en lille flig af sløret for det kinesiske tegns univers, som for mange virker fremmedartet og kompliceret. Blot det at man skal kunne 4000 tegn for at læse en kinesisk avis for folk til at falde ned fra stolen. Man glemmer tit at nævne den rigdom i systematik, logik samt visuelle hints, som kinesiske tegn byder på. Til arrangementet var der også mange danske besøgende som fik oversat deres navn til kinesisk. Det var især spændende får de besøgende at få at vide, hvad betydningen af deres kinesiske navn. Dette arrangement var gratis – nul kroner.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.