Sundhedsreform i Kina: Grådige hospitaler og resistente bakterier

Skriv en kommentar
Hverdag / Politik

xinsrc_022050415101696831256_400x318.shkl.jpg

Som jeg skriver i dagens Berlingske, så vedtog Kina i sidste uge en ny sundhedsreform.

Det er en moppedreng af en reform, der har et budget på fuldfede 660 milliarder kroner.

Og det er på høje tid.

Langt de fleste hospitaler er stadig offentligt ejede. Men de fungerer stort set som private hospitaler, der selv skal tjene penge.

Patienter skal også selv betale for deres undersøgelser og behandlinger, som hospitalerne altså tjener penge på. Lige som de tjener også penge på salget af medicin.

Det er alt i alt en uheldig dobbeltrolle, der har gjort hospitaler og læger berygtede for at lave unødige undersøgelser, udskrive recepter med arme og ben og proppe folk med unødvendig og dyr medicin.

Udgifterne kan hurtigt ruinere en familie. Men det har også andre uheldige konsekvenser.

Misbruget af antibiotika er så stort, at superbakterien MRSA nu er ved at være problem, skriver Takungpao.

MRSA er en stafylokok, der er immun over for en lang række antibiotika.

Og det er den blandt andet blevet, fordi 50 procent af hospitalernes indkomst kommer fra medicin. Heraf er 25 procent fra antibiotika.

Den nye sundhedsreform vil komme med en liste på de mest populære typer medicin, som hospitalerne fremover ikke må sælge med profit.

Hvordan det skal håndhæves står hen i det uvisse.

Det gør det også med finansieringen af reformen og de 660 milliarder kroner.

Centralregeringen skal betale 40 procent, mens de lokale regeringer står for de sidste 60 procent.

Mange af provinserne er i forvejen spændt hårdt op økonomisk, så kritikerne tvivler på, om det overhovedet er muligt. Provinsregeringerne har måske råd til det, men lokalregeringerne vil få store problemer.

Derfor vil de måske forsøge at sno sig uden om, som Sun Jianfang fra Chinese Academy of Medical Sciences siger til South China Morning Post (ikke noget link, for de kræver abonnement):

“The majority of the 850 billion yuan comes from local governments,” Mr Sun said. “Whoever foots the bill, it’s important to have a legal document or mechanism to ensure that local governments will allocate funds for the medical reforms and the money from the central government will go to hospitals or ordinary residents in a timely way, otherwise there might be a chance that local governments will not be very co-operative.”

Hvad er hovedtrækkene i reformen så ellers?

• Der er 200 millioner kinesere, som ikke er dækket af selv den billigste sundhedsforsikring. Inden 2001 skal samtlige 1,3 milliarder kinesere have en forsikring.

• Der skal bygges i alt 31.000 hospitaler, hvoraf de fleste er på landet.

• Derudover skal der etableres sundhedsklinikker i samtlige af Kinas 700.000 landsbyer. Klinikkerne skal bemandes af et sundhedspersonale på tæt ved 1,4 millioner personer.

:: Billedet er fra denne artikel på Xinhua. På hatten af manden står der »jeg er læge«, og han råber »cash on delivery« og holder et papir i hånden, hvor der står »Dødsrecept«

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.