Ugens Fem Klik om Kina: Torpedoer, kinesiske biler og Mao’s cigaretter

Skriv en kommentar
Ugens Fem Klik

Zhongnanhai cigaretter.jpg • Kina er ved at modernisere sin flåde. Men det skal gå stærkere, og admiral Wu Shengli har nu sat farten op på bygningen af større krigsskibe, nye fly og torpedoer. For de sofistikerede våben er nøglen til at vinde et søslag i regionen, mener admiralen. Det fik en højtstående amerikansk officer, admiral Gary Roughead, til at sige, at USA gerne vil have et mere klart billede af, hvilke intentioner Kina har med sit militær. Men at USA ikke er bekymrede, for moderniseringen er ikke ude af proportioner med Kinas stigende globale rolle og landets økonomiske vækst. Samtidig opfordrede han til større dialog mellem den amerikanske og kinesiske flåde.

• Shanghai Auto Show er gået i gang, som China Car Times skriver. Spørgsmålet er, om der overhovedet findes kinesiske biler, der er værd at kigge på eller om de alle er dårligt lavede kopier. Se selv efter her, hvor du kan se, hvad der skal lanceres på udstillingen.

• Hvis den demokratiske ide er kommet i globale vanskeligheder, så er det Kinas skyld, mener Edward Friedman, der har skrevet denne artikel. For det autoritære styre bruger sine økonomiske muskler til at bakke om de diktatorer, der forstår at gøre Kina tilfredse. Men…

• … den økonomiske krise er en trussel mod de autokratiske styrer over hele verden, fra Kina over Rusland til Venezuela, skriver Joshua Kurlantzick.

• De fleste rygere – i hvert fald de udenlandske af slagsen, som befinder sig i Kina – kender cigaretmærket Zhongnanhai. Men nu er det måske slut med de hvide cigaretter. Zhongnanhai er også navnet på det kompleks i Beijing, hvor de kinesiske ledere bor. Og derfor vil en advokat nu have sat en stopper for cigaretterne. Der i øvrigt begyndte sin historie i 1960erne, hvor cigaretterne blev specielt fremstillet til Mao Zedong himself.

:: Billedet er et PR-foto fra Beijing Tobaccos side om Zhongnanhai

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.