Links og opsummering: Et år efter jordskælvet i Sichuan

Skriv en kommentar
Medier / Miljø / Politik

2596158216_e9f9f66d1b_400x278.shkl.jpg

5-12. I dag klokken 14.28 er det et år siden jordskælvet ramte især Sichuan provinsen og dræbte op mod 90.000 personer.

Hele dagen er der mindehøjtideligheder over hele landet.

Så hvordan er det gået siden? Her er en opsamling af links.

• Regeringen anslår at genopbygningen vil koste cirka 1,3 milliarder kroner. Og det går fremad med bygningen af skoler, huse, broer og veje. Men sorgen er der endnu.

• Hvad kommer der til at ske med os, spørger de overlevende. For forskellen mellem rig og fattig, magtfuld og magtesløs, er enorm. Fremtiden er usikker for mange overlevende.

• Tusinder af mennesker mistede deres ægtefæller. Mange af dem er nu blevet gift igen. Med andre overlevende fra jordskælvet. Myndighederne har betalt for bunke-bryllupper og laver dating-services.

• De dårligt byggede skoler styrtede sammen og dræbte deres børn. Et år efter har forældrene stadig ikke fået svar på, hvordan det kunne gå så galt. Tværtimod bliver de chikaneret af myndighederne. Men de giver ikke op.

• I begyndelsen var der ingen censur i medierne i dækningen af jordskælvet og de sammenstyrtede skoler. Den kom senere. Hvordan var de kinesiske mediers dækning lige efter jordskælvet? Det er en kompliceret blanding af en mega-katastrofe og sociale spændinger, og det er svært at give et entydigt billede af mediernes dækning, viser analyse fra China Media Project.

The New Yorker skriver om et kinesisk multimedieprojekt, der er et mindesmærke over de døde skolebørn.

• 650 børn mistede deres forældre under jordskælvet. Efter jordskælvet var tusinder af forældre klar til at adoptere børnene. Men et år efter er det kun 12 af børnene, der har fundet nye familier. For mange af ansøgerne skifter mening når de hører, at børnene ofte er blevet handicappede.

• Centralregeringen er kommet med en ny beredskabsplan over naturkatastrofer. Blandt andet med bedre opbygning af lagre af nødhjælp, satellit-overvågning og uddannelse af nødhjælpsarbejdere og embedsmænd.

• En talsmand for det kinesiske militær siger, at der deltog 20.000 soldater i redningsarbejdet. Men at soldaterne havde problemer med at komme frem til provinsen. For luftvåbenet har ikke kapacitet til at “air-lifte” et stort antal tropper over længere afstande.

Katastrofe-turismen er en god hjælp til økonomien i den fattige provins, der dog stadig har store finansielle problemer.

• Skal vi mindes jordskælvet eller genopbygningsarbejdet og nødhjælpen efter jordskælvet? Det spørger den kinesiske journalist Teng Yun om på sin blog. Artiklen er oversat til engelsk på Danwei.

• Top seks over de mest populære videoer om jordskælvet på Youku.

• Jordskælvet gik også ud over pandaerne, der er Sichuans store stolthed. Og de sort-hvide bjørne har stadig problemer i dag.

:: Foto er her fra Flickr og er udgivet under CC licens

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.