Censur i Kina: Den Grønne Dæmning er ulovlig, siger advokat

Skriv en kommentar
Internettet

1244600177_MUdCQX_400x308.shkl.jpg

Her er første del af tre artikler om den spionsoftware (绿坝·花季护航), som de kinesiske myndigheder vil have installeret på alle nye computere. Her kan du læse anden og tredje del.

Det er ulovligt, mener advokaten Li Fangping.

Den 19. maj kom Industri og Informationsministeriet (工业和信息化部) med et direktiv, der kræver, at alle nye computere skal have installeret software, der filtrerer brugernes surfen på internettet.

Jeg skrev første gang om det her, da det blev offentligt den 8. juni.

Officielt skal softwaren, der også kan leveres på en CD, der følger med den nyindkøbte computer, beskytte børn og unge ved at blokere for pornografi, vold og andet skadeligt indhold.

Softwaren hedder 绿坝·花季护航, der på bedste Orwell’ske vis kan oversættes til sådan noget som “Grønne Dæmning – Ungdommens ledsager”.

Kritikerne siger, at det også kan bruges af staten til at kontrollere brugerne og blokere for politisk følsomme hjemmesider og søgeord.

Flere kinesiske eksperter har allerede sagt, at det for det første er spild af tid. Og at det dernæst er ulovligt. Der er ikke noget i forfatningen, der giver ministeriet ret til at kræve det.

Den seneste i rækken, der nu stiller spørgsmålstegn ved den luskede software er Li Fangping. Han er en af de mest kendte advokater her i Beijing, der ofte tager politisk følsomme sager, og som ofte forsvarer borgernes rettigheder.

Som NGO’en Human Rights in China skriver:

Li challenges the legality of the directive, citing an October 2008 notice(1) sent by the State Council – China’s legislature – to government agencies requesting them to “hold hearings for items subject to examination and approval which concern the major public interests or the vital interests of the people.”

Using regulations relevant to the Chinese government’s Open Government Information policy, Li also submitted an application to MIIT requesting the ministry to make public the legal basis for the new directive and information relating to the approval process for the funds to purchase the software, the impartiality of the bidding process, and how the software would affect the protection of individual privacy and information security, etc.

HRIC har oversat hele Li Fangpings brev, hvor du også kan læse de 11 spørgsmål, som han gerne vil have besvaret.

Takungpao.com har også en artikel om brevet.

:: Tegningen er fra Sina og den viser det grønne software, der er målvogter for internettes ulødige indhold

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.