Ugens klik om Kina: Spioner, Twitter og en rig pige

Skriv en kommentar
Ugens Fem Klik

rig pige universitet kina.jpg • Hvert år bruger USA millioner af dollars på en hær af internet-spioner, der målrettet angriber det kinesiske internet og kinesiske netizens. Når de vestlige medier skriver om kinesiske hackere og spionnetværket GhostNet, så er det blot en konspiration og et røgslør, der skal dække over sandheden. Det kan man læse i denne kinesiske artikel fra Sohu, som bliver gennemgået på bloggen China Can’t Stop Saying No. Altså endnu et eksempel på lidt nationalistisk tuderi, hvor hele verden har rottet sig sammen for at få stakkels Kina ned med nakken.

• Og i samme kategori har Civil Aviation Administration of China (CAAC) lavet en video, der fortæller, at H1N1 kommer fra USA. »Swine influenza comes from America… spreads around the world… its true name is A(H1N1)… what a shame!,« skriver Wall Street Journals kinablog, der har oversat noget af teksten i videoen, som du kan downloade eller se her på CAAC’s hjemmeside. Videoen skal få flypassagerer til at vaske hænder, og den er blandt andet blev vist på fly fra China Southern Airlines.

• Den 1. oktober er det 60-årsdagen for Folkerepublikken Kinas fødsel, og de festlige forberedelser er gået i gang for længst. Blandt andet er tusinder af hjemmesider blevet harmoniserede. Og nu skal de kinesiske netizens også bruger deres rigtige navne og ID-numre, når de logger sig på nettet, skriver blandt andre New York Times. Men regeringen har før prøvet noget lignende, som jeg kort skrev om sidste år, og der er da også god grund til skepsis, om det overhovedet bliver til noget. Det nye initiativ er måske et modsvar til fiaskoen med Grønne Dæmning, som regeringen blev nødt til at opgive.

• Censuren har også for længst lukket for adgangen til Twitter og andre lignende kinesiske hjemmesider. Men hvordan ser fremtiden for mikroblogging så ud i Kina, spørger 56minus1. På China Web 2.0 Review er der også en gennemgang af den nye og lettere amputerede Twitter-klon, som Sina lancerede for få dage siden.

• God stil? En pige er lige begyndt på universitetet. De fleste andre nye studerende kommer bærende med en rygsæk eller to, som de dumper ind på deres værelse, hvor de ofte skal bo i køjeseng med flere andre. Men en pige i Hubei ankom i limousine med 19 stykker bagage og to fuldtidshjælpere. Og de kinesiske netizens er ikke just ved at svømme over af sympati for den rige pige, som Chinasmack skriver.

:: Billedet er fra dette dette forum på Tianya

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.