Sagen om Deng Yujiao: Farligt at lægge under for offentligt pres

Skriv en kommentar
Internettet / Medier

F200909230743191920531427.jpg

Sagen om Deng Yujiao viste, hvordan det offentlige pres kan påvirke embedsmænd, politi og retsvæsen.

I en chat i går på Renming Wang (人民网: Folkets Dagblads hjemmeside) sagde en dommer fra højesteretten i Hubei, Wang Chen (长王), at myndighederne skulle have været bedre til at komme med informationer på internettet, men at sagen fik en retfærdig udgang.

Umiddelbart har han ret. Den 21-årige Deng Yujiao undgik livsvarigt fængsel eller værre for i selvforsvar at dræbe en mand, der forsøgte at voldtage hende.

Men det er også farligt, når systemet lægger under for det offentlige pres, som man kan læse i denne artikel, der er fra den seneste udgave af Dui Huas nyhedsbrev:

Allowing public opinion to have too much influence over the judicial process, as appears to have happened in the Deng Yujiao case, can have negative consequences—especially when China lacks adequate laws and institutions to protect the rights of criminal defendants and their defense lawyers. It is important to allow public opinion to be heard, but the strengthening of legal procedures is the key to developing long-lasting institutions that will truly enable Chinese courts to promote justice, argues Yi Yanyou of Qinghua University: “Their handling of the substance [of a case] might be correct and proper . . . but the problem is that substantive justice is not easily seen, whereas procedural justice is visible justice. If one does not act according to procedure—even if there is no problem with the substance—it will cause people to have doubts.”

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.