Ugens Fem Klik om Kina: Kapitalisme, kort over politiske fanger og en jakke

Skriv en kommentar
Ugens Fem Klik

• Fik du ikke set paraden? Og gider du ikke lige bruge 66 minutter af dit liv på en kinesisk civil- og militærparade? Fotografen Dan Chung, der arbejder for den britiske avis Guardian, har lavet en film på 3,42 minutter med slow-motion og time-laps. Mere behøver du ikke se, så klik over på Guardian eller på videoen her over. Opgaven kunne have været drønende kedelig – at stå på et podie sammen med andre fotografer og journalister og knipse paraden, der ruller forbi. Derfor har jeg stor respekt for en fotograf som Dan Chung, der kan lave noget originalt. Og skulle du nu synes, at det er helt enormt spændende, at han brugt 7D, 5DmkII og Nikon D700 til at lave kortfilmen, så skriver han om de tekniske detaljer her.

• Og så den sidste omgang parade og 60-års fødselsdag i denne omgang. Under paraden havde Hu Jintao fundet sin Zhongshan-jakke frem, som jeg skrev kort om her. Blood & Treasure har en analyse af, hvorfor det var et vigtigt politisk symbol.

• Hvor sidder de politiske fanger i Kina? Og hvem er de? Det svar kan du finde på Google Map, hvor nogen har lavet et kort over fangerne, og skrevet en kort biografi til hver af dem (på kinesisk). Kortet er lavet på Ditu, der hører under kinesiske Google, og derfor er underlagt lovgivningen her i Folkerepublikken. Så skynd dig at klikke forbi det, før det bliver harmoniseret af censurtroldene. (Via Google Map Mania)

• Sidste år forsvandt Ji Sizun under OL. Han ville demonstrere i en af de parker, som myndighederne efter pres fra IOC, udlandet og de udenlandske medier havde oprettet. Men regeringen havde selvfølgelig ikke tænkt sig rent faktisk at tillade protesterne. Så enhver der søgte om tilladelse blev anholdt. En af dem var Ji Sizun. Og han sidder stadig i fængsel. Der Spiegel har skrevet (på engelsk) om Kinas brudte løfter omkring OL og Ji Sizuns absurde mareridt – del et og to.

• Kapitalismen er blevet en del af det kommunistiske Kina. Så meget, at det nærmest er umuligt at finde ud af, om kinesiske virksomheder er private, halv-offentlige eller offentlige. Som for eksempel Lenovo, der også er i Danmark. Så hvad kalder man en virksomhed, der bliver drevet efter kapitalistiske principper, men er ejet af en kommunistisk stat? Pranab Bardhan skriver på YaleGlobal om det kapitalstiske paradoks i Kina.

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.