Kinesisk spionage: Ingeniør anholdt i USA

Skriv en kommentar
Diverse

300px-Ford_Motor_Company_Logo.svg_200x80.shkl.jpg For et par uger siden skrev jeg om et dokument fra den britiske efterretningstjeneste, der fortæller om kinesisk spionage. For eksempel at Kina ikke kun bruger spioner, som vi kender dem fra James Bond film, men især bruger en hær af studenter og ansatte i virksomheder til at indsamle informationer og efterretninger.

Og her i weekenden dukkede der et godt eksempel op.

En 47-årig kinesisk ingeniør er blevet anholdt i USA af FBI. Xiang Dong Yu arbejdede for Ford i USA fra 1997-2007, og han er nu anklaget for at have stjålet 4.000 sider med fortrolige dokumenter, som AP skriver her:

The indictment says Yu copied design details on doors, mirrors, steering wheel assemblies, power systems, wipers and other vehicle components. He’s accused of doing much of the work in December 2006, less than a month before quitting Ford to work for a company in Shenzhen, China.

Wall Street Journal har flere detaljer:

Separately, Mr. Yu had taken Ford design documents to China in conjunction with his efforts to obtain employment with other Chinese automotive companies, according to court papers. The indictment also accuses Mr. Yu of using stolen Ford documents in an effort to secure a job with Shanghai Automotive Corp. before landing a position at Beijing Automotive Corp. in 2008.

Så stjal Xiang Dong Yu informationerne, fordi han havde fået besked på det? Måske.

Under alle omstændigheder var der i hvert fald ingen af de to kinesiske bilfabrikanter, der er delvist statsejede, som gjorde hverken kinesiske eller amerikanske myndigheder opmærksomme på Xiang Dong Yus spionage. Det var Ford selv.

Artiklerne nævner dog ikke, om de to kinesiske bilfabrikanter eller andre har købt Xiang Dong Yus informationer.

:: Billedet her fra Baidu

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.