Ugens Fem Klik om Kina: Oba Mao, fængsel og frække ting i Indien og Kina

Skriv en kommentar
Ugens Fem Klik

101109430_400x273.shkl.jpg

• I midten af november kommer den amerikanske præsident Barack Obama til Kina. Nu har Obamania ikke været helt så kraftig i Kina, som den har været i for eksempel Europa. Så indtil videre tager kineserne det roligt. Men der er dog dukket forskellige souvenirs op som på billedet på ovenover. Hvilket nok skal gå hen og få omtale på Fox News. På kinesisk hedder Obama 奥巴马, og det er en fonetisk oversættelse som udtales Ao-ba-ma. Men kvikke kinesere har smeltet det sammen med et af navnene på deres egne politiske ikoner, og har omdøbt ham til 奥巴毛, der udtales Ao-ba-mao. Eller som man kan se på et af de andre billeder her på Wenxuecity, så kaldes han også for Oba Mao.

• De amerikanske aviser er i krise. I hvert fald deres papirudgaver, hvor oplaget er faldet med 11 procent i forhold til samme periode sidste år. I Asien ser det bedre ud. Her steg oplaget i 2008 med 3,44 procent. Over de seneste fem år er det også gået opad. Endda med hele 17,5 procent. Og Kina og Indien er de to største avis-lande, i hvert fald hvis man måler aviserne på oplaget, så har de to lande 45 af verdens 100 største aviser. Det kan man læse i en ny rapport fra WAN IFRA, der handler om det Indiske og Sydøstasiatiske avismarked, og du kan læse hovedpunkterne her på Thomas Crampton.

• En amerikaner er lige blevet løsladt fra et kinesisk fængsel. Læs hans beretning her på Danwei, hvor han fortæller om hverdagen med sine medfanger.

• Guo Quan blev fængslet sidste år, som jeg skrev om på Kinablog, fordi han kritiserede den kinesiske regering for deres indsats under jordskælvet. Men han blev arresteret igen i november. Først for et par uger siden faldt der dom i sagen, som jeg skrev om i Berlingske. Dui Hua Foundation har nu oversat kendelsen fra kinesisk (.pdf) til engelsk, og i kommentaren beskriver de den konflikt, der er i Kina mellem ytringsfriheden og statens sikkerhed.

• Hvor ligger Verdens ende? Svaret er i Kina, skriver New Scientist. Helt præcist ligger det mest øde sted i verden på det tibetanske plateau på 34.7°N, 85.7°E. Her kan du være helt sikker på, at du ikke bliver forstyrret, for der er tre ugers hård rejse til de to “nærmeste” byer.

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.