Ugens Fem Klik om Kina: Lottogevinst på 266 millioner, pyjamas på gaden og journalistik

Skriv en kommentar
Ugens Fem Klik

3715008883_760c530671_400x290.shkl.jpg

• For nogle uger siden vandt en mand fra Hebei Kinas største lottogevinst på 360 millioner yuan. Hele 266 millioner kroner. Men det var først i sidste uge, at han gav sig til kende. Manden er anonym, og han bar både skimaske og solbriller, da han hentede gevinsten. Og det er der nok god grund til. Myndighederne i Hebei har forsikret kritikerne om, at der ikke er blevet snydt, men kinesisk lotto har tidligere været ramt af skandaler. For eksempel i 2004 og her i 2009. Lotto kom til Kina i 1987, og den første gevinst på 2.000 yuan (1.480 kroner i dagens kurs) blev vundet af en mand fra Hebei, der brugte pengene på sit bryllup.

• Tre nye trends i Kina – kidult, cure og post-idol era. Hvad går det ud på? Få forklaringen på China Youth Watch.

• Hvad kan man skrive om som kinesisk erhvervsjournalist? Yao Haiying, der selv er en af slagsen, skrev om forretningshemmeligheder og blev anklaget for korruption. ESWN har oversat en artikel, hvor han forklarer det vanvittige i sagen.

• Og nu vi er ved de flydende grænser for journalistik i Kina. Dem skriver journalisten Martin Breum om i dette indlæg på sin blog. Han har i øjeblikket orlov fra DR og bruger tiden på forskellige medieprojekter i Kina.

• Hvis du har været i Shanghai, så har du også set, hvordan de lokale går rundt på gaden i pyjamas. Det kan man nu også se mange andre steder i Kina, men det er især udbredt i Shanghai. Og det skal der gøres noget ved. For næste år er der verdensudstilling i byen, og det er ikke godt for Shanghais internationale image, når de lokale beboere tøffer rundt på gaderne i nattøj. Det er uciviliseret, mener lokalregeringen, der nu forsøger at få borgerne til kun at gå ud i mere passende klæder. Og det har givet debat. Det er et slag mod den personlige frihed, og det skal regeringen ikke blande sig i, lyder kritikken. Opsamling på Chinahush, Shanghaiist og Wall Street Journals kinablog. Det er i øvrigt ikke første gang, at lokalregeringen forsøger at gøre noget ved den “visuelle forurening”.

:: Foto fra Big Red Studio via Shanghaiist

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.