Ugens Fem Klik om Kina: Aktier, medier, dødsfald med mere

Skriv en kommentar
Ugens Fem Klik

auto_xinhua_3101080215573286869_200x136.shkl.jpg • Han var USA’s ambassadør i Kina fra 1989 til 1991, hvor forholdet mellem de to lande for alvor blev sat på en prøve. Og i sidste uge døde den 81-årige James R. Lilley, der var født i Qingdao, og boede i Kina indtil han var 12 år. Senere vendte han tilbage som agent for CIA, og han har været ambassadør for både Taiwan og Kina. Læs hans nekrolog på Bloomberg, Washington Post, NYT og Foreign Policy. James Fallows har også et par links.

• Brød, mælk og lommepenge. Hvordan var det egentlig, da farfar var ung i Kina? Foreign Expert har oversat en artikel fra Nanfang Zhoumo om barndom i Kina i 60erne, 70erne og 80erne.

• Pigen blev solgt for 10.000 yuan. Dagen efter hun blev født. Chinahush skriver om en tråd på QQ, der handler om de mange pigebørn, som især bønderne køber.

• Problemerne for magasinet Caijing fortsætter. Jeg har før skrevet om det her. Redaktør Hu Shuli har nu officielt trukket sig tilbage fra posten, og stort set hele organisationen bag hendes magasin er fulgt med. Nu er 150 af de i alt 180 redaktionelle medarbejdere også fulgt med hende. Se WSJ, CSM og AFP. Dermed ligger Kinas hidtil bedste magasin i ruiner. Så hvad kommer der til at ske med journalistik i Kina, spørger Evan Osnos på The New Yorker. Men før vi råber op om censur og diktaturstat, så minder Qian Gang på China Media Project om, at denne historie er lidt anderledes. Den handlede først og fremmest om magten over magasinet, og hvilken retning det skulle udvikle sig. Og husk, skriver Qian, vi kender heller ikke hele historien.

• Og nu vi taler om Hu Shuli, så kan hun få det sidste ord her. Kina har fået en ny børs, der er rettet mod små og højteknologiske virksomheder. Og handlen gik på bedste kinesiske vis amok, da den åbnede. Mange kinesiske småinvestorer ser aktier som lidt af en roulette. Eller lotto kuponer. Men i sin sidste leder skriver Hu, at der faktisk ligger ti års arbejde bag børsen, hvor risikoen for nedsmeltning er langt mindre på lang sigt (Vis WSJ China Real Time).

:: Foto fra Xinhua

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.