Mælkeskandalen i Kina: Forældre får lov til at anlægge retssag

Skriv en kommentar
Fødevarer / Hverdag

res01_attpic_brief_250x188.shkl_200x150.shkl.jpg Skandalen om det giftige mælk fortsætter. Og det gør kritikken af de kinesiske myndigheder også.

Sidste år blev 300.000 spædbørn syge og mindst seks døde, fordi de drak mælkepulver, der var forurenet med melamin, som normalt bruges i produktion af for eksempel plastic, gødning og lim.

Melamin kan snyde kvalitetskontrollen, så mælken umiddelbart har et højt antal proteiner. Dermed kan bønderne fortynde mælken, og dermed aflevere flere liter mælk.

Du kan læse baggrunden for mælkeskandalen og se alle artiklerne her.

Kort sagt var det en kæmpe skandale, der gjorde utallige kinesere vrede. For det var blot den seneste i en lang række sager om forgiftede fødevarer. Samtidig gik det ud over børn. Og endda i så stort omfang. Endelig tyder alt også på, at myndighederne havde kendt til det forgiftede mælk i længere tid. Men at man dækkede over skandalen, så den ikke skulle bryde ud under De Olympiske Lege sidste sommer.

Myndighederne håber nu, at de snart har sat det sidste punktum i sagen.

Den 24. november henrettede de to personer, der blev anholdt sidste år. En mælkebonde og en sælger. Se for eksempel artikler fra AP og AFP.

Den ene, Zhang, blev i følge Xinhua kendt skyldig i at have produceret mere end 770 ton forgiftet mælkepulver. Geng havde 900 ton.

De to var blandt de i alt 19 personer, som er blevet anholdt og dømt i sagen. Myndighederne har gjort alt for at vise, at de har været resolutte, grundige og handlekraftige. For at dæmpe vreden i offentligheden. Sagen skal begraves.

Men hvordan kan en skandale, der stort set dækkede hele landet, kun resultere i 19 anholdte, spørger man om i Kina.

Der er også utallige eksempler på, at myndighederne har lagt pres på forældrene, så de skulle opgive deres retssager mod især mejeriet Sanlu, der havde hovedrollen i skandalen.

Domstole i flere provinser har nægtet at acceptere forældrenes sager. Advokater har fået at besked om, at det ville være en meget dårlig ide at repræsentere forældrene.

Men her et år senere har en domstol i Beijing endelig accepteret det første civile søgsmål mod Sanlu. Et lille fremskridt, der giver håb om, at retssystemet måske alligevel virker i Kina, som der står i denne artikel fra AP.

Men før den amerikanske præsident Barack Obama landede i Kina, anholdt myndighederne også en af de mest åbenmundede af de forældre, hvis børn blev syge.

For nylig dukkede der også en ny mælkeskandale op i Kina, som jeg skrev om her.

De lokale myndigheder satte en undersøgelse igang, og nu er de to mælkestationer blevet lukket.

Problemet her var dog ikke melamin, eller om stationerne var lovlige eller ej. Men derimod den elendige hygiejne, hvor mælken lå i rustne tønder. Stadig problemer med kontrollen? Ja..

For selvom to personer nu er blevet henrettet, så er der stadig problemer med retfærdigheden, mener de kinesiske internetbrugere i for eksempel dette forum på QQ.

»Så mange børn! Mange af dem vil lide under det resten af deres liv! Så man fanger to aber, for at dæmpe vreden blandt folk? Forbandede fjolser!«

那么多小孩!有不少终生痛苦!就拿两只猴出来能平民愤?哄傻子!

»Bureauet for fødevarekontrol blev ikke dømt? I sådan en stor sag, de nederste i systemet får de hårdeste straffe, mens dem, der fører opsyn, helt slipper for ansvar?«

卫生监督局的不判刑啊?出这么大的事,怎么级别越低刑法越重,监督机制一点责任都不用负?

»Hvorfor er det kun syndebukkene, der bliver dømt for at producere og sælge forgiftet mælk, når direktørerne fra Sanlu kun bliver anklaget for at producere og sælge den forgiftede mælk?? Hvorfor???? Hvorfor????«

为什么后面的替死鬼都是生产、销售有毒食品罪,而那几个三鹿高管仅仅是生产、销售伪劣产品???为什么????为什么????

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.