Ugens Fem Klik om Kina: Obama, Xinjiang, mursten med mere

Skriv en kommentar
Ugens Fem Klik

0849360.jpg

• Vi bestemmer. Den amerikanske præsident Obama fik kun lov til at møde “almindelige” kinesere en enkelt gang under sit – noget resultatløse – besøg i Kina, der var en del af hans første officielle besøg i Asien. Det var i Shanghai, hvor han skulle mødes med studenter under et “town hall” møde. Men Nanfang Dushibao kunne bagefter afsløre, at alle de studerende havde fået dagevis med træning i, hvilke ufarlige spørgsmål de måtte og skulle stille. Og det står i skarp kontrast til de spørgsmål, der har haglet ned over andre amerikanske præsidenter på besøg i Kina, som NYT skriver her. Men i det hele taget er der dukket stadig flere detaljer op om, hvor meget kineserne styrede og kontrollerede Obamas besøg i Kina, hvordan der for eksempel blev skåret i oversættelsen af begge hans offentlige taler og hvordan et ellers ufarligt interview med Obama blev fjernet fra aviskioskerne på en måde, så det kun fremstiller den kinesiske censur og usikkerhed.

• I nødstilfælde, brug hammeren til at slå ruden ind med, står der i busserne i Danmark. Ikke i Xian. En hammer? Nej, en mursten.

• Hvad er Xinjiang provinsen? En provins med etnisk uro, komplicerede problemer hvor alle grupper føler sig forulempede og undertrykte, og hvor der er ingen klare vindere eller tabere? Nixen, her er solskin, blå himmel, smil og latter døgnet rundt. På truexinjiang.com får du intet mindre end Sandheden om provinsen. Og på Globalvoices kan du læse om et par problemer med hjemmesiden.

• Og nu vi er i Xinjiang, så er der stadig censur på internettet derovre. I høj grad. På femte måned er Xinjiang afskåret fra omverdenen. Skype, chat og især adgangen til udenlandske sider er blevet blokeret, skriver Farwestchina, der fortæller, hvad der præcist er blokeret for.

• På det seneste har der været flere ulykker i de kinesiske kulminer. Som sædvanlig. China Labour Bulletin kigger i deres seneste podcast på ulykkerne, og kommer med ideer om, hvordan sikkerheden kan forbedres.

:: Reklame fra denne side

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.