Liu Xiaobo: Kinas regering er bange for udfordringer

Skriv en kommentar
Politik

liuxiaobo_liuxia305_200x169.shkl.jpg Du kan læse det hele, som jeg har skrevet om Charter 08 her. Da Liu Xiaobo blev dømt den 25. december nævner jeg Joshua Rosenzweig fra Dui Hua Foundation i artiklen i Berlingske. Der var ikke plads til alle hans kommentarer, som du får lidt flere af her.

»Liu Xiaobos dom på 11 år er nok den længste, som den kinesiske regering har givet for at “opildne til omvæltning.” Myndighederne har helt klart set Liu’s opfordring til en mere åben og demokratisk fremtid for Kina som en voldsom forbrydelse, der krævede så hård en straf«.

»Straffen viser, at på trods af Kinas selvtillid på den internationale scene, så er Kinas Kommunistparti stadig bange for selv de mindste udfordringer til deres legitimitet og et-parti systemet. “Stabilitet frem for alt” har været mantraet i de seneste 20, men det bliver stadig sværere at fastholde stabilitet, når det kinesiske samfund også bliver mere mere fragmenteret og komplekst. Resultatet er, at politi, sikkerhed og retsvæsen får stadig større spillerum til at uddele straffe for alle mulige slags opførsel – som for eksempel Charter 08 – der kunne ses som en trussel mod det nuværende politiske system«

»Så længe at det regerende parti – og regeringen, som den kontrollerer – ikke sondrer mellem egne interesser og nationens som helhed, så kan vi forvente flere lignende domme i sager, hvor man forsøger at udfordre systemet med kritik eller alternativer.«

»Dommen viser også, hvor villige myndighederne er til at ignorere international kritik i denne slags sager. Kommentarer fra udenlandske regeringer, FN og internationale menneskeretsorganisationer faldt for døve øren. Det betyder ikke, at man skal stoppe med at støtte personer som Liu Xiaobo, blot fordi det ikke har nogen umiddelbar virkning. Det er afgørende, at man fortsætter med at tale højt om uretfærdigheder, uanset hvor ineffektivt eller ubekvemt det måtte være.«

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.