Liu Xiaobo: Opsamling og links efter julens dom

Skriv en kommentar
Politik

2555_2009061623012918W8x_200x282.shkl.jpg Liu Xiaobo (刘晓波) fik sin dom den 25. december, og det var helt som forventet. De kinesiske domstole har det med at lægge de sager, som Vesten er mest interesserede i, når der er ferie eller helligdage, så diplomater og journalister og alle andre er helt nede i gear og optaget af andre ting.

Derimod var det nok ikke helt forventet, at dommen skulle blive så hård. Liu Xiaobo fik 11 års fængsel, som du kan læse i min artikel i Berlingske fra 1. juledag. Dengang fortalte hans advokat, Shang Baojun, at Liu måske ville anke dommen.

Det gjorde han så i går. Læs Wall Street Journal og New York Times.

Her får du en opsamling over, hvad der er sket siden jul.

• Du kan se, hvad jeg tidligere har skrevet om Charter 08, hvor der også er opsamling, baggrund og links til en engelsk oversættelse af dokumentet.

• En af dem, som jeg både denne gang og tidligere har interviewet, er Mo Shaoping. Lige før jul skrev NYT en profil af ham.

• Kendte amerikanske forfattere demonstrerede i går mandag for at få Liu løsladt.

• Tusinder af folk gik den 1. januar på gaden i Hong Kong, hvor de krævede Liu løsladt.

• Kina henretter britisk statsborger og idømmer Liu en af de hårdeste, politiske domme, der er set i de seneste ti år. God jul fra Kina. Her er ingen tilgivelse til de “fjendtlige kræfter der skaber kaos” i Kina, som Economist skriver.

• Vesten og de anti-kinesiske kræfter er ude på at splitte Kina og skabe kaos og sabotage i landet. Sådan sagde viceministeren for politi og offentlig sikkerhed, Yang Huanning, i en tale i december.

• Kineserne har ret til frit at ytre sig. Hvordan kan Liu Xiaobo så blive dømt? Flora Sapio kigger nærmere på paragrafferne.

• Dommen over Liu Xiaobo viser Kinas foragt for Vesten og menneskerettigheder. Og at præsident Obama bør konfrontere den autoritære arrogance, skriver dissidenten Wei Jingsheng, der i dag bor i USA, i en kommentar i Christian Science Monitor.

• Hvorfor gik det ud over Liu Xiaobo? Jeg var en af de første til at underskrive Charter 08, skriver Teng Biao i dette brev. Hvis myndighederne mener, at Chartret er ulovligt, så forlanger jeg at blive holdt ansvarlig, skriver han videre i artiklen, der har otte punkter og er oversat fra kinesisk.

Endnu en gang er der vestlige vrøvledukker, der forsøger at forklare dommen med, at kineserne ikke kender til moralske værdier, og at forklaringen ligger i yin og yang og kinesisk filosofi og hvadharvi. Blood and Treasure klasker sig i panden og sætter dem på plads.

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.