Massemord i Kina: Hvorfor gik Liu Aibing amok?

Skriv en kommentar
Politik

62bc54cag7a9190ee2675&690_400x266.shkl.jpg

De seneste måneder har der været en lang række sager med massemord i Kina. Her bliver der større forskel mellem rig og fattig, og det betyder efter alt at dømme flere massemord, mener ekspert.

• En kortere version af artiklen blev trykt i Berlingske mellem jul og nytår.

Sagen om Liu Aibing (刘爱兵) begyndte i midten af december. På en lørdag aften. Her tog den 34 årige mand en jagtriffel og en machete og gik ud i landsbyen, hvor han skød og hakkede 13 personer til døde. De var mellem seks og 86 år gamle. Bagefter satte han ild til deres huse.

Politiet siger, at han havde mentale problemer. Og at han lige var kommet tilbage til sin hjemby, en lille landsby, der ligger i skovene i Hunan provinsen, efter i de seneste ti år at have arbejdet som migrantarbejder langt væk i Guangdong provinsen. Det skriver blandt andre Kinas officielle nyhedsbureau Xinhua.

Alle de dræbte var fra hans familie. Men selvom hans egen far var et af ofrene, så fik han måske alligevel hjælp af ham.

»Den aften kom far og søn for at dræbe os – de gik fra hus til hus og dræbte hele familien,« skriver Xinhua i en artikel nogle dage senere, hvor en af de overlevende, hans tante Liu Si’e, fortæller om aftenen.

»Før drabene, så bankede de på døren, vi åbnede og de begyndte at skyde og hakke løs med machete. Så satte de ild til huset,« siger tanten.

»Da de var færdige med at dræbe, og da ilden havde spredt sig, så begik faren, Liu Bifang, selvmord ved at løbe ind i flammerne,« sagde tanten. Mindst to personer overlevede og blev indlagt på hospitalet. Den ene døde.

Nogle familiemedlemmer nægter, at Liu Aibing skulle være psykisk syg. De siger derimod, at det var en familiestrid om nogle træprodukter, som hans far havde lavet, og som svogeren havde solgt. Men det er endnu uklart, hvad der er motivet, og hvad farens rolle var.

Ifølge Xinhua og de lokale medier, så var omkring 1.000 soldater og politimænd på jagt efter Liu Aibing, som nogle dage senere blev fanget i bjergene omkring landsbyen.

I år har der været flere større sager om massemord i Kina. Alene i de seneste uger har der været tre sager. Og i de fleste af dem er det gået ud over familiemedlemmer.

De mange sager skyldes blandt andet en manglende forståelse for mentale problemer, som der ikke bliver taget hånd om. Men der er også andre grunde, siger Pi Yijun, der er professor og ekspert i kriminalret på China University of Political Science and Law i Beijing, hvor han blandt andet forsker i ungdomskriminalitet.

»De sociale normer er under kraftig forandring i Kina i disse år. Det rammer de gamle værdisystemer, og de nye er stadig ikke stærke nok. Der er heller ikke nogen samlende religion, og alt det gør, at folk let bliver fortabte,« siger Pi Yijun.

Sagen om Ma Jiajue er et godt eksempel. Han var en indadvendt dreng, der var vant til at være den bedste i sin klasse. Hårdtarbejdende. En god student. En god søn. Men han fik et chok, da han rejste fra hjembyen og begyndte at studere i storbyen på Yunnan University.

Pludselig var der masser af andre studenter, der var bedre end ham. Han fandt ud af, at han kom fra en helt almindelig familie. Der endda var fattige.

»Han havde langt færre sociale ressourcer, og han begyndte gradvis at isolere og lukke sig om sig selv,« siger Pi Yijun.

Det endte med, at den 23-årige Ma Jiajue i 2004 dræbte fire af sine medstudenter. Han blev fanget. Og henrettet senere samme år.

Der er ingen officielle statistikker over massemord i Kina. Eller over seriemordere. Pi Yijun regner med, at der er flere af dem på fri fod, men man hører først om seriemordene, når politiet har opklaret sagerne.

Pi Yijun siger, at der er fællestræk med massemordere i Vesten. At personerne for eksempel er indadvendte typer – som Ma Jiajue – med en eller anden grad af mentale problemer.

Men der er også nogle kinesiske særtegn. Forskellen mellem rige og fattige vokser i Kina. Folk arbejder hårdt, men de bliver skuffede, når de ikke får succes, siger Pi Yijun. Han siger, at morderne ofte har lav, social status. At massemord ofte sker i landområderne; på afgrænsede områder, og at de ofte involverer personer, der har tætte forhold til hinanden, og at der ofte også er børn involveret. Endelig sker de fleste massemord ikke for at berige sig men på grund af frustration.

Politi, myndigheder og andre udenforstårende har svært ved at gribe ind og forebygge sagerne. Problemer bliver i familien. Dem løser man selv, og andre blander sig ikke. Politiet afviser tit sager om for eksempel vold i familien.

Han vil dog ikke sige, om der er flere massemord i Kina i dag end for eksempel for 30 år siden, hvor de økonomiske reformer begyndte.

»Medierne er mere åbne i dag, så vi hører mere om dem. Men generelt stiger kriminaliteten, så statistisk set bør der også være flere massemord,« siger Pi Yijun.

De seneste massemord i Kina:

• December 2009: En mand i 30erne dræber seks familiemedlemmer og sårer fire andre medlemmer af sin onkels familie. Chen Qian, der kommer fra Hebei provinsen, begik derefter selvmord ved at springe ud fra en bygning, mens op mod 100 betjente forsøgte at arrestere ham.

• December 2009: Politiet i Yunnan provinsen, der ligger i det sydvestlige Kina, anholder en mand, der er mistænkt for at have dræbt sine forældre og fire andre medlemmer familiemedlemmer. Manden var flygtet fra et hospital for psykisk syge.

• November 2009: Politiet anholder den 29-årige Li Lei, der ejer en restaurant i Beijing. Han er sigtet for at hakke sine forældre, en søster, sin hustru og deres sønner til døde. Li Lei sagde, ifølge lokale medier, at hans forældre i lang tid havde været fjendtlige mod ham, og at hans hustru havde været »kontrollerende.«

• November 2009: I Indre Mongoliet går Wen Tiequan ind i en bjerggrotte og tager sit liv, da politiet efterlyser og sigter ham for at knivstikke og dræbe seks personer i en landsby.

De store sager:

• Yang Shuming: Fra 1994-2004 dræber han ni kvinder, der alle er klædt i rødt. Han har haft sex med dem alle, inden han dræber dem.

• Song Shihui: Fra februar til december 2001 dræber han 39 personer i seks forskellige provinser. Alle drab sker under røverier.

• Shen Changyin og Shen Changping: Fra juni 2003 og frem til august 2004 dræber de 11 prostituerede. Bagefter spiste de to brødre kvindernes levere. Artikel på engelsk fra AP.

• Yang Xinha: Blev døbt som ”Monsterdræberen”. Han – der ses på billedet nedenunder – blev henrettet i 2004 efter at have voldtaget 23 kvinder og dræbt 67 personer. Artikel på engelsk fra CNN.

imagesCompact_20031210_101438_86627.jpg

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.