Ugens Fem Klik om Kina: Juleaften i fængsel, pissoir, censur med mere

Skriv en kommentar
Ugens Fem Klik

b88618364afaab88400x_200x200.shkl.png • En juleaften i Beijing ender for en gruppe laowai‘s (udlændinge) med en tur på politistationen på grund af en hysterisk og skrigende nabokone, der har klaget over dem og endelig braget ind i festen og overfaldet gæsterne. Hvorefter politiet bliver tilkaldt og “inviterer” udlændingene med på stationen, hvor de bliver belært om “respekt for Kinas kultur.” Efter nogle timer kommer det frem, at nabokonen, der påstår hun har brækket en finger, vil have 500 kuai i kompensation for besværlighederne. Det er jo småpenge for “jer udlændinge,” som politiet siger. Klokken fem om morgenen bliver det forhandlet ned til 200 kuai, og alle kan forlade politistationen. Men det har alt sammen ikke noget med kinesisk kultur at gøre, skriver JGS, der i høj grad også har problemer med sine naboer. Det handler derimod om, at der altid vil være “douchebags” derude.

• Når det så er sagt, så er det nærmest en forretningskultur, at kinesiske virksomheder forsøger at presse penge af udenlandske samarbejdspartnere, som de også gerne snyder & bedrager, uanset hvad der nu måtte stå i de dersens værdiløse kontrakter, som man blandt andet kan læse i den underholdende “Poorly Made In China“, som jeg også har skrevet om her. Silk Road International er endnu en gang rendt i lignende problemer. De har brugt et år på at forberede en produktion af tøj med en kinesisk partner, der får uger før den skal sættes igang pludselig ikke kan behandle ordren.

• Her er noget, som du helt nok aldrig har tænkt over. Hvor finder man verdens mest fascinerende pissoirer? Et af dem ligger i Hong Kong.

• Her i Kina er der lukket for adgangen til blandt andre Facebook, Youtube og ikke mindst Kinablog.dk. CNET Asia tester fem VPN’s, som du kan bruge til at smyge dig uden om Den Kinesiske Firewall.

• En kvinde stopper og giver sin jakke til en frysende tigger. Det hele bliver tilfældigt fanget på en video, der breder sig på internettet. Hvor smukt. Og uselvisk, lyder kommentarerne. Indtil det viser sig, at kvinden er sanger og højst sandsynligt gjorde det for at få omtale. Youku Buzz har lavet Top Ti over 2009 og de mest sete videoer om personer, om de hotteste emner, og endelig om de mest kontroversielle sager fra året der gik.

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.