Censur på internettet: Google lukker måske i Kina

Skriv en kommentar
Internettet / Politik

large_谷歌献花.jpg

Google truer med at trække sig ud af Kina. Læs alle artiklerne om Google og Kina

Google har fået nok af Kina og de kinesiske myndigheder. Den amerikanske virksomhed vil ikke længere hjælpe regereingen i Beijing med at censurere det kinesiske internet og være med til at »begrænse ytringsfriheden på internettet.«

Derfor truer Google nu med at lukke forretningen i Kina, skriver virksomheden i denne meddelse.

Det er højst usædvanligt, at en udenlandsk virksomhed på den måde sætter sig op mod den kinesiske regering. Og at Google dermed også lukker sig selv ude fra et af verdens største markeder i et land, der har 1,3 milliarder indbyggere.

Google kom til Kina i 2006. Her har virksomheden i dag cirka 700 ansatte, og en omsætning som skønnes til at ligge på cirka 1,5 milliarder kroner. Google sidder dog på kun cirka 30 procent af markedet i Kina, hvor brugerne foretrækker den lokale søgemaskine Baidu.

Lige som andre udenlandske teknologivirksomheder har Google lavet en aftale med den kinesiske regering, så søgemaskinen censurerer de resultater, som kineserne får frem.

Google siger, at man vil forsøge at forhandle sig frem til en ny aftale med den kinesiske regering. Men det er højst usandsynligt, at det kommer til at ske. Tværtimod vil det blive set som en provokation i Beijing, hvor man er vant til, at de multinationale selskaber indretter sig efter kinesiske normer.

Meddelelsen fra Google kommer efter et angreb fra hackere i sidste uge.

Der er endnu ingen beviser for, om hackerne er kinesere, privatpersoner eller har tilknytning til de kinesiske myndigheder.

Hackerne gik målrettet efter »dusinvis« af Gmail-konti, der tilhører forskellige personer, som arbejder for menneskerettigheder i Kina. De gik hovedsageligt efter aktivister i Kina. Men hackerne brød også ind i konti i Europa og USA.

»Det her er en kraftig advarsel til det internationale samfund om de risici, der er ved at lave forretninger i Kina,« skriver Sharon Hom, der er direktør i den amerikanske organisation Human Rights in China, i en meddelse. Især for teknologi-virksomheder, der har med kommunikation at gøre, skriver Sharon Hom, for her er beskyttelsen af ytringsfrihed og private rettigheder særdeles vigtige.

Hackerne brød også ind i flere andre teknologivirksomheder i Silicon Valley i USA, hvor de stjal programmer og interne dokumenter.

Det kan få store konsekvenser, hvis Google lukker i Kina. Og ikke bare for den amerikanske virksomhed.

»Hvis Google forlader Kina, så vil der blive rejst tvivl om det kinesiske marked. Er det stabilt og sundt? De spørgsmål vil blive stillet overalt i forretningsmiljøet,« siger Lin Guijin, der er professor i international handel på University of International Business and Economics i Beijing.

Der har været skrevet meget lidt om Googles beslutning i de kinesiske medier, hvor der stort set kun står, at Google »overvejer at lukke i Kina.«

Censuren har lukket for adgangen til blandt andet Facebook, Myspace, Youtube og siden i går også IMDB.com. Der er også lukket for Twitter, men det lykkedes for teknologisk kyndige kinesere at snige sig uden om censuren, hvor de diskuterer Google her på Twitter med tagget #googlecn.

Flere af indlæggene bliver oversat fra kinesisk på China Digital Times.

Diskussioner og artikler om Google bliver i dag slettet og censureret på de fleste blogs og fora i Kina.

I den virkelige verden var der også flere andre kinesere, som markerede Googles mulige død ved for eksempel at lægge blomster foran Googles hovedkvarter i Beijing.

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.