Censur i Kina: Google skifter logo ud efter trusler

Skriv en kommentar
Internettet / Medier / Politik

Google nyt logo Kina opfindelser.gif

Google truer med at trække sig ud af Kina. Læs alle artiklerne om Google og Kina

Google har skiftet deres logo ud på www.google.cn, som du kan se herover.

Det nye logo viser det, som man kalder Kinas fire store opfindelser – kompas, krudt, papir og bogtryk.

Hvad skal man så lægge i det? Godt spørgsmål. Jeg er ikke lige helt klar over, hvilket signal Google – der i øvrigt hedder Gu Ge (谷歌) på kinesisk – prøver at sende.

Det er måske en hyldest eller anerkendelse til Kina og landets historie. En besked til regeringen om, at Kina tidligere har formået at ændre verden ved store bedrifter, men at censuren og mangel på ytringsfrihed står i vejen for Kinas næste fremskridt.

Hvis man klikker på Googles logo, så bliver man i øvrigt sendt over til en artikel på konkurrenten Baidu.

De har en service, der hedder Baike Baidu, som er en kopi af Wikipedia. Artiklen er på kinesisk og handler også om De Fire Store Opfindelser (四大发明).

Og de har været hurtige. I bunden af artiklen har de også lavet en lille artikel om Googles nye logo. Her står der, at Google ændrede det efter overvejelser om at forlade Kina.

2010年1月14日,Google采用了中国四大发明的logo,这恰是在其宣布考虑退出中国市场之后,因此被引起关注。

Baidu har i øvrigt ikke ville kommentere Googles overvejelser, så det er vel det tætteste man kommer på en officiel udtalelse.

Den kinesiske Baidu.com har omkring 70 procent af markedet. Det er uden tvivl kinesernes foretrukne søgemaskine, som Google har kæmpet mod, siden den amerikanske virksomhed kom til Kina i 2006.

Hvis du vil læse mere om kinesiske opfindelser, så har jeg i øvrigt skrevet om dem tidligere. Vidste du, at for eksempel spillekort, trillebøre, paraply og kemisk krigsførsel kommer fra Kina?

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.