Forsvundet i politiets varetægt: »Jeg finder det så ufatteligt«

Skriv en kommentar
Politik

En af Kinas mest kendte kritikere, der også har været kandidat til Nobels Fredspris, har været forsvundet et år. Siden han blev bortført af politiet. De siger nu, at han løb væk og er forsvundet for dem.

Flere frygter nu for, hvad der er sket med Gao Zhisheng. Han er forsvundet. Væk. Endda mens han var i politiets varetægt. Og selv i Kina er det en uhørt dårlig undskyldning, som jeg skriver i dagens Berlingske.

»Jeg har aldrig hørt noget lignende. Jeg finder det så ufatteligt,« siger Mo Shaoping, der er en af Kinas mest kendte advokater.

Den 46-årige Gao Zhisheng er også advokat. I 2008 var han en af kandidaterne til Nobels Fredspris, og han er en af Kinas mest fremtrædende forkæmpere for menneskerettigheder. Han er en åbenmundet kritiker af Kinas Kommunistparti, og han har flere gange været anholdt og tortureret.

Han forsvandt fra sin hjemby i Shaanxi provinsen den 4. februar 2009. Gao Zhishengs familie fortalte dengang journalister og menneskeretsorganisationer, at han var blevet bortført af lokale politimænd og sikkerhedsagenter fra Beijing.

Familien har ikke set ham siden. Ingen ved, hvor han har opholdt sig i det seneste år. Men i denne uge fortalte hans bror, Gao Zhiyi, til nyhedsbureauet AP, at han havde dårligt nyt om sin kendte bror.

Tilbage i september rejste Gao Zhiyi til Beijing for at spørge politiet om, hvor broren befandt sig. Han er forsvundet, oplyste en betjent, der også havde været med til at bortføre ham i 2009.

»Han fortalte mig, at Gao Zhisheng var faret vild og var forsvundet. Vi ved stadig ingenting,« siger Gao Zhiyi til AP.

Det er normalt, at politiet i Kina bortfører eller anholder kritikere, dissidenter og advokater i kortere eller længere tid, uden at omverdenen får nogen form for oplysninger om, hvor de befinder sig. Eller hvad der skal ske med dem. Men sagen er enestående selv i Kina. Myndighederne har ikke tidligere brugt en undskyldning om, at nogen er forsvundet i deres varetægt.

»Jeg finder det så ufatteligt,« siger Joshua Rosenzweig, der er seniorresearcher i den amerikanske Dui Hua Foundations afdeling i Hong Kong. Organisationen overvåger retsvæsenet og politiske fanger i Kina.

Mo Shaoping, som myndighederne har forhindret i at repræsentere Gao Zhisheng ved tidligere retssager, er forbløffet og kalder situationen for højst unormal.

»Hvis han løb væk fra et fængsel eller døde der, så kan myndighederne ikke ignorere deres juridiske ansvar. Hvis politiet fortæller Gaos familie, at han er forsvundet, så har de pligt til at finde ham,« siger Mo Shaoping, der i 2003 blev hædret af det amerikanske magasin Time, der kaldte ham for Kinas førende forsvarsadvokat for aktivister.

Myndighederne vil ikke kommentere sagen. Justitsministeriet har, som det er normalt i Kina, bedt om at få faxet spørgsmålene, men har ikke svaret på dem. Politiet i Beijing vil slet ikke modtage spørgsmål.

Menneskeretsorganisationer er især bekymrede over, at det netop er Gao Zhisheng, der er forsvundet. Han har været anholdt flere gange, og for nogle år siden offentliggjorde han et brev efter at være blevet løsladt efter en måneds fangenskab. Hvor han, i følge eget udsagn, blev tortureret. Blandt andet med at få stukket tandstikker i kønsdelene.

Organisationer som Human Rights in China og Amnesty International opfordrede i går organisationer og regeringer til at lægge yderligere pres på Kina for at fortælle, hvad der er sket med Gao Zhisheng.

Men spørgsmålet er, hvor mange muligheder især USA har for at presse Kina. Mængden af stridigheder mellem de to lande vokser, og stort set ingen af dem blev løst under præsident Barack Obamas besøg hos Hu Jintao i november.

Tidligere på ugen afslørede Google også, at det ikke længere ville censurere sin søgemaskine i Kina, og at man helt overvejer at trække sig ud af landet. Fordi Google sammen med over 30 andre selskaber var blevet angrebet af hackere, der også havde brudt ind i email-konti hos personer, der er involveret med menneskerettigheder i Kina.

Den 25. december idømte Kina også Liu Xiaobo 11 års fængsel. På trods af massive internationale protester. Liu havde skrevet et dokument, hvor han blandt andet opfordrer til politiske reformer. Straffen var den hårdeste, som en domstol har givet i lignende sager i de seneste ti år.

Sagen om Gao Zhisheng er derfor blot den seneste i en stadig længere liste over uenigheder, hvor USA og omverdenen har været ude af stand til at gøre noget.

Joshua Rosenzweig fra Dui Hua siger, at der det seneste år har været lagt stort pres på Kina i sagen om Gao. Men Beijing har blot ignoreret det. Her kunne man mane al kritik i jorden ved blot at lade Gao Zhisheng vise sig offentligt i to minutter, siger Joshua Rosenzweig.

»Hvad kan det internationale samfund gøre mere, for at få Kina til at svare på, hvad der er sket med Gao Zhisheng? Jeg ved det ikke,« siger Joshua Rosenzweig.

Blå bog: Gao Zhisheng
• Har seks søskende, og han blev født i 1966 i en hule i Shanxi provinsen.

• Han arbejdede kortvarigt som minearbejder, men valgte i stedet at gå ind i Folkets Befrielseshær.

• Han blev udstationeret i Xinjiang provinsen i det vestlige Kina. Her blev han også medlem af Kinas Kommunistparti.

• Han studerede selv til at blive advokat, og han bestod eksamenen i 1995.

• I 2001 blev han af Justitsministeriet tildelt æren af, at være en af de ti bedste advokater i Kina.

• I 2004 vinder han en sag for et medlem af den forbudte Falun Gong bevægelse.

• Siden da er han utallige gange blevet tortureret og bortført af politiet og sikkerhedsmyndigheder i kortere eller længere perioder.

• I 2005 mister han sin licens som advokat.

• I 2008 skrev komiteen, der udvælger Nobels Fredspris, at »det måske var på tide at vælge en kinesisk menneskeretsaktivist.« Gao blev spået til at være spidskandidat.

• I januar 2009 flygter hans hustru og to børn ud af Kina. De bor i dag i USA.

:: (artiklen lagt på 16. februar)

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.