Brand i Beijing: 71 personer skyldige i CCTV brand

Skriv en kommentar
Kultur

w020090209851060905619_200x261.shkl.jpg Det er et år siden, at der udbrød brand i CCTV’s nye kompleks i Beijing. En 34 etager høj bygning nedbrændte, og en brandmand døde under arbejdet med slukningen.

Det var under sidste års kinesiske nytår. Men først nu er sagen blevet lukket og den et år lange undersøgelse færdig.

• Jeg har skrevet om det her og her.

I alt er 71 personer er blevet kendt ansvarlige for branden. 44 af dem skal retsforfølges. 27 har fået administrative straffe. Samtidig skal CCTV også betale tre millioner yuan i bøde på grund af brandmandens død.

Branden begyndte da en gruppe personer holdt et fyrværkerishow klods op ad bygningen, der endnu ikke var færdig, og hvor brandhæmmende materialer og sprinkleranlæg endnu ikke var installeret.

Branden var en enorm PR-katastrofe for CCTV og lokalregeringen i Beijing, der først forsøgte at censurere nyheden om branden i det udskældte byggeri. Branden blev senere også latterliggjort på internettet.

Det er første gang, at der kommer en officiel udmelding i sagen. Tidspunktet er nok ikke tilfældig her få dage før det kinesiske nytår. En advarsel.

Ifølge de officielle statistikker var der sidste år mere end 6.000 brande under nytåret. En tredobling i forhold til 2008. I gennemsnit dør der 500 personer om året på grund af fyrværkeri.

Fyrværkeri er populært i Kina. I alt har 7.000 virksomheder tilladelse til at producere fyrværkeri i landet. 140.000 virksomheder har lov til at sælge det, og i alt er der 1,5 millioner mennesker beskæftiget i industrien.

Derudover kommer der den enorme, illegale industri med fyrværkerifabrikker og handlende.

• Læs også Wall Street Journal, AP og AFP.

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.