Kina vs. USA: Faktaboks over de største problemer

Skriv en kommentar
Politik / Sikkerhedspolitik

I sidste uge var Dalai Lama på besøg i USA. Det er blot det seneste eksempel på nogle af de uenigheder, der er mellem kineserne og amerikanerne.

Men set fra Beijing, hvad er de største problemer i forholdet?

Her er en faktaboks, som jeg skrev til Berlingske for et par uger siden, og som også blev bragt i en opdateret udgave i sidste uge.

• Tibet: Dalai Lama er ude på at splitte Kina, mener den kinesiske regering. Derfor reagerer Beijing skarpt, når Dalai Lama mødes med statsoverhoveder. Som for eksempel også statsminister Lars Løkke Rasmussen, hvis møde førte til en mindre handelskrig og diplomatisk strid med Kina. Det vil næppe ske med USA.

• Taiwan: USA solgte våben for 34 milliarder kroner til Taiwan. Beijing protesterede kraftigt og aflyste møder i dialogen mellem det amerikanske og kinesiske militær. Men protesten kunne være skarpere, for Kina gav i går et amerikansk hangarskib lov til at besøge Hong Kong. En diplomatisk imødekommelse.

• Iran: Kina vil ikke bakke op om sanktioner i FNs Sikkerhedsråd. Fordi landet er vigtig for Kinas energiforsyning. Og, siger Beijing, fordi alle diplomatiske muligheder ikke er udtømt. USAs våbensalg til Taiwan kan betyde, at Kina ikke vil samarbejde om sanktioner på noget tidspunkt. For at straffe USA.

• Menneskerettigheder: Ingen skal blande sig i Kinas interne forhold, siger Beijing skarpere end tidligere. Og idømmer blandt andre Liu Xiaobo 11 års fængsel på trods af diplomatisk pres. NGOer og menneskeretsforkæmpere tvivler på, om det vil lykkes at presse Kina i anden retning.

• Ytringsfrihed og Google: Beijing reagerede kraftigt på udenrigsminister Hillary Clintons krav om, at Kina skulle undersøge hackerangrebet på Google. Men reagerede ikke på, at Google ikke længere ville censurere sin søgemaskine i Kina. Google vil gerne blive i Kina, men regeringen kan ikke acceptere en ucensureret søgemaskine.

• Valutakurs: Den kinesiske valuta er vurderet for lav, mener de amerikanske kritikere. Kina beskylder til gengæld USA for protektionisme. Beijing mener også, at den lave kurs er vigtig for at bevare den økonomiske vækst. Striden kan eskalere, men Kina har forsøgt at berolige om, at det ikke vil komme så vidt.

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.