Atomvåben og sanktioner: Iran set fra Beijing

Skriv en kommentar
Politik / Sikkerhedspolitik

Vil Beijing gå med til sanktioner mod Iran?

Den amerikanske diplomat James Steinberg er kommet til Beijing. Der er dog ingen præcise detaljer om, hvad der står på agendaen. Men der vil helt sikkert blive talt om sanktioner mod Iran, der skal forhindre landet i at gå videre med sit atomprogram.

Flere lande har lagt pres på Beijing for at gå med til sanktionerne. Uden held. Kina fastholder, at man skal fortsætte diplomatiet, og at man stadig ad den vej kan lægge pres på Iran.

International Crisis Group udgivet en briefing, der hedder “The Iran Nuclear Issue: The View from Beijing.” I pressemeddelsen står der blandt andet:

“China lacks the West’s sense of fundamental urgency about the Iran nuclear issue”, explains Stephanie Kleine-Ahlbrandt, Crisis Group’s China Adviser and North East Asia Project Director. “It is yet to be convinced that Tehran is on the cusp of achieving the capabilities to highly enrich and weaponise its uranium, or that there is an imminent threat of military confrontation in the Middle East”.

China is most likely to pursue a delay-and-weaken strategy with regard to the sanctions the West says are needed to bring Iran into serious negotiations on its controversial nuclear program. While China has stated that it supports a “nuclear-free” Middle East, it does not want to sacrifice its deepening economic ties with Tehran, especially in oil. But Beijing’s approach also reflects its consistent historical opposition to sanctions, doubt about their efficacy and a tactical hedge. By using delaying tactics and giving each side part of what its wants, China maximises benefits from both.

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.