Kineserne kommer: Top Tre over fornuftige artikler om Kina

kommentar 1
Politik / Sikkerhedspolitik

temp_09032317562477s_200x284.shkl.jpg Kineserne kommer. Jo. Men rolig nu.

Som jeg har skrevet før, så er det tid til at trække vejret i debatten om, hvor stor og mægtig Beijing er på vej til at blive.

Debatten i Vesten minder lidt om den, der var i slutningen af 1980erne om Japan. Og der er bestemt god grund til at holde øje med Kina lige nu. Men der er også brug for at holde hovedet koldt.

For Kinas udvikling er lige nu fyldt med paradokser. Det er et rod. Kina er blevet stærkere. Men det er stadig svagt på utallige områder. It’s complicated, som man siger.

Som Elizabeth Economy fra Council on Foreign Relations siger til Washington Post:

“We have completely lost perspective on what constitutes reality in China today,” said Elizabeth Economy, the director for Asia studies at the Council on Foreign Relations.

“There is a lot that is incredible about China’s economic story, but there is as much that is not working well on both the political and economic fronts. We need to understand the nuances of this story — on China’s innovation, renewables, economic growth, etc. — to ensure that all the hype from Beijing, and from our own media and politicians, doesn’t lead us to skew our own policy.”

James Fallows fra Atlantic har lavet hans egen top tre over fornufitge og nuancerede artikler. Som han skriver:

Is China strong? Yes. Is it weak? Yes. Is it opening up? In most ways Yes. Is it closing down? In some ways Yes. Is it a friend? In many ways. Is it a potential foe? In some ways. If you read these pieces you’ll see what I mean.

Læs også dem som jeg linker til her.

:: Plakat fra 广东工业大学国防生网

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

1 Kommentar

  1. Jens Elbæk siger

    Hmm, – plakaten giver i hvert fald mindelser om facistiske styrer. Og vor benovelse af Kinas effektivitet bringer mindelser om vor benovelse over Tysklands produktionskapacitet i 1930’erne.
    Der var bare den hage (undskyld) ved det, at det til dels var baseret på tvangsarbejde og det ligner desværre også det, som vi har læst om på denne side og hørt fra andre kilder om Kinas migrantarbejder.
    Der sidder en facistisk magtelite i Kina (og i Nordkorea), som meler deres egen kage og som kun tillader så meget, at der ikke bliver oprør.
    Kina blev facistisk i 1980 efter oprøret. Eliten blev bange og de gav den vestlige kapitalisme adgang til arbejdskraften. Det lider den laveste klasse under nu. Jeg er ikke kommunist, men jeg vil hellere leve i den laveste klasse i et kommunistiskt sytem end i et facistiskt system.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.