Ny rapport: 2009 var et skidt år for menneskerettigheder i Kina

Skriv en kommentar
Politik

usdos-logo-seal.png Chikane, detention, mangel på ytringsfrihed, listen er lang – det er gået ned ad bakke for menneskerettighederne i Kina i 2009, siger det amerikanske udenrigsministerium.

Ministeriet er netop kommet med sin årlige rapport om menneskerettigheder rundt om i verden. Dermed også Kina. Du kan læse hele rapporten her, hvor der også er alvorlig kritik af Iran.

Her finder du afsnittet om Kina, hvor der blandt andet står, at:

The government’s human rights record remained poor and worsened in some areas. During the year the government increased the severe cultural and religious repression of ethnic minorities in the Xinjiang Uighur Autonomous Region (XUAR).Tibetan areas remained under tight government controls. The detention and harassment of human rights activists increased, and public interest lawyers and law firms that took on cases deemed sensitive by the government faced harassment, disbarment and closure. The government limited freedom of speech and controlled the Internet and Internet access. Abuses peaked around high-profile events, such as the 20th anniversary of the Tiananmen Square uprising, the 50th anniversary of the Tibetan uprising, and the 60th anniversary of the founding of the People’s Republic of China.

Bedre er det ikke for internettet, hvor sagen om Google og Kina stadig kører i tomgang. Her citat fra Reuters via CDT:

“China increased its efforts to monitor Internet use, control content, restrict information, block access to foreign and domestic Web sites, encourage self-censorship, and punish those who violated regulations,” it said, adding the government employed thousands to monitor electronic communications.

It said the government tightly controlled Internet news, particularly around sensitive events such as the 20th anniversary of the Tiananmen crackdown, and automatically censored email based on a changing list of sensitive words.

Den amerikanske rapport kommer – tilfældigvis? – dagen efter præsidenten for Kinas højesteret fremlagde statistikkerne for det kinesiske retsvæsen i 2009.

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.