Kinesisk avis: Google forlader Kina på mandag

Skriv en kommentar
Internettet / Politik

logo_cn_150x60.shkl.jpg På mandag vil Google komme med en meddelelse om, at de lukker i Kina.

Det skriver erhvervsavisen Den Primære Finans- og Økonomi Avis (第一财经日报) fra Shanghai.

Her er den oprindelige artikel på kinesisk. Og her kan du læse for Reuters og CNN, der er citerer erhvervsavisen fra Shanghai.

Avisen citerer anonyme kilde, der skulle have tilknytning til Google i Kina. Den ene er efter sigende annoncesælger fra et bureau, der har licens til at sælge annoncer for Google. Den anden er en anonym medarbejder hos Google.

Kan man stole på det? Det tror jeg ikke.

For det første har Google i Kina og i hovedkvarteret i USA været gode til at holde kortene tæt ind til kroppen. Det virker meget kontrolleret, det som hidtil er blevet lækket.

For det andet vil Google næppe lukke hele forretningen i Kina. Det tror de færreste på. Men der er stor forvirring om, hvad Googles eventuelle exit egentlig betyder. For virksomhedens udmeldinger har – lige siden den første – været tilpas tvetydige.

Så hvad kommer der til at ske? Google vil ikke helt forlade Kina. De vil beholde for eksempel deres forskningsafdeling og annoncesalg i landet. Dermed bevarer de forbindelserne til det kinesiske marked, så hvis klimaet skulle ændre sig indenfor de næste år, så vil de stadig kunne liste tilbage.

Søgemaskinen Google.cn vil derimod lukke, fordi de ikke længere vil censurere søgeresultaterne. Man vil stadig kunne bruge Google.com fra Kina, men den kinesiske firewall vil blokere for nogle politisk følsomme søgeresultater. Ligesom den blokerer for enkelte sider på Wikipedia.

Gmail vil måske også blive blokeret i Kina. Men det afhænger af, om Google Buzz bliver mere udbredt (og brugervenligt), end det er i dag. For så vil det kunne virke som et socialt medie på linje med for eksempel Twitter og Facebook, der begge er blokerede i dag. Men indtil da tror jeg ikke, at Beijing ser nogen grund til at lukke for Gmail.

Er det så sikkert, at Google.cn lukker? Ja, det er jeg overbevist om. Hverken Google eller andre virksomheder eller lande kan få Beijing til at ændre holdning til ytringsfrihed og teknologi, der kunne true Kinas Kommunistparti kontrol over etparti-staten.

Derfor tror jeg heller ikke på, som jeg skrev tidligere på ugen, at Twitter skulle være på vej tilbage til Kina, som deres grundlægger sagde i et interview i tirsdags.

Kommer Googles udmelding så på mandag? Måske. Den kommer. Men om det lige bliver på mandag, well, stay tuned. Men Google er på vej ind i den kirkegård af vestlige teknologifirmaer – Youtube, eBay, Amazon og så videre – der har kæmpet og tabt i Kina.

Den seneste er i øvrigt Microsoft. Chefen for MSN China trådte i dag tilbage, fordi de stort set har tabt kampen om de sociale netværk i Kina til konkurrenten QQ.

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.