Politik og business i Kina: Årets vigtigste retssag begynder i Shanghai

Skriv en kommentar
Erhverv / Politik

180px-Rio_Tinto.svg.png I dag i Shanghai begynder retssagen mod australieren Stern Hu, som jeg skrev om her i sidste uge.

Det er en af de vigtigste retssager i årevis. Den viser, hvordan Kinas myndigheder behandler udenlandske virksomheder i landet. Og er det seneste bevis på, hvordan forretningsmiljøet bliver stadigt dårligere i Kina.

Stern Hu er en af i alt fire ansatte fra Rio Tinto, der er tiltalt for bestikkelse og for at stjæle kommercielle hemmeligheder. De fire personer blev anholdt i juni sidste år. Det var kun en måned efter sammenbruddet i forhandlinger om en sammenlægning af Rio Tinto og det kinesiske, statsejede selskab Aluminium Corp.

Sammenlægningen blev ikke til noget på grund af australsk modstand. Var anholdelsen så Kinas måde at sige tak for sidst? Eller Kinas måde at få ram på en dygtig konkurrent? Det frygter mange. I begyndelsen blev de fire også tiltalt for at være spioner og stjæle statshemmeligheder. Mange analytikere frygter, at det er en politisk anholdelse og ditto retssag.

Hvis man leger mikrofonholder, når man taler med erhvervsfolk her i Beijing, så går det fremragende for deres virksomheder i Kina. Men uden for citat er mange af dem bekymrede over udviklingen.

For pludselig risikerer virksomhederne og deres ansatte at blive politiske mål og ende i fængsel. Blot fordi de drev virksomhed i Kina. Afhængtigt af hvordan retssagen ender, så kan den helt underminere troen på det kinesiske marked. For ikke at tale om troen på det kinesiske retsvæsen i den slags sager. For retssagen foregår bag lukkede døre.

Men måske er der noget om sagen. Stern Hu skulle efter sigende have kendt sig skyldig i at modtage bestikkelser, skriver Bloomberg. Men der vil stadig være tvivl om resultatet for den lukkede retssag. For kan man stole på den? Om Hu har modtaget bestikkelser eller ej, så vil den ikke fjerne bekymringen i erhvervslivet.

Den bekymring kan man også læse i den undersøgelse fra AmCham, som jeg nævnte i sidste uge på Twitter, og som udkom i dag. Du kan blandt andet læse om den på Wall Street Journal.

Undersøgelsen viser, at stadig flere amerikanske virksomheder føler sig uvelkomne i Kina. Virksomhederne siger, at det er blevet sværere at konkurrere på det kinesiske marked, og at de kinesiske myndigheder vedtager flere love, der kun er til fordel for de lokale konkurrenter.

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.