Google vs. Kina: Ingen censur, så hvad kan man egentlig se på Google i Kina?

Skriv en kommentar
Internettet / Medier / Politik

google censur kina forbindelse afbrudt.png Brugerne af Google.cn bliver ført videre til Googles lokale søgemaskine i Hong Kong, der ikke er censureret. Sådan. Kineserne kan læse hvad de vil? Nej.

Men først, hvorfor er det egentlig, at Google har flyttet det til Hong Kong? Indtil 1997 var byen en britisk koloni. Men her blev den igen overdraget til kineserne, og har siden været drevet efter et princip, der hedder “et land, to systemer.”

Det betyder, at Hong Kong lever i en helt anden politisk virkelighed end Kina. Og at søgeresultater i stor stil ikke censureres, da der er ytringsfrihed i HK.

Hvad er det så, at man nu kan finde af informationer på Google i Kina? Det klassiske eksempel er at lave en søgning efter protesterne på Tiananmen i 1989. Det er politisk følsomt materiale, der er harmoniseret på hele det kinesiske internet. Hvad sker der så helt konkret, når man sidder i Kina og vil lave den søgning?

Man går ind på Google.cn. Derefter ryger man videre til søgemaskinen i Hong Kong. Den har ikke længere kun klassiske tegn, men er nu også i en udgave med simplificerede tegn, der ellers ikke bruges i Hong Kong. Google har altså gjort den klar til brugerne fra fastlandet.

Her kan man så lave søgningen på 天安门 一九八九. Resultatet? Forbindelsen bliver afbrudt, som man kan se her ovenover. Det samme gør søgninger på alt andet politisk følsomt materiale. Akkurat som når nogle sider på for eksempel Wikipedia er blokeret. Og akkurat som det altid har været med Google og alle andre søgemaskiner i Kina. For at læse dem skal man stadig bruge proxy eller VPN.

Rebecca MacKinnon har som sædvanlig en god analyse, som du bør læse. Hun konkluderer blandt andet dette:

The ball is now in the Chinese government’s court in two ways:

1) Whether they will block all of google.com.hk, which until now has not been blocked. If they are smart they will just leave the situation as is and stop drawing media attention to their censorship practices. The longer this high profile fracas goes on, the greater Chinese Internet users awareness will be about the lengths to which their government goes to blinker their knowledge of the world. That may inspire more people to start learning how to use circumvention tools for getting around the censorship. Chinese censorship is only effective if a large percentage of the population isn’t very conscious of what they’re missing. As I like to explain it: if you’re born with tunnel vision you assume it’s normal until somehow you’re made aware that life without tunnel vision is both possible and much better. The longer this story remains in the headlines, the more people will become conscious of their tunnel vision and think about ways to eliminate it.

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.